Karibisk ö riskerar att delas i två

Kingstown, 181113 (IPS) – Erosion och stigande havsnivåer riskerar att dela den lilla karibiska ön Mayreau i två delar. Det skulle i sin tur förstöra en mycket känd strand och kunna slå hårt mot den turism som är så viktig för öns invånare.

Lilla Mayreau ligger i önationen Saint Vincent och Grenadinerna och har endast runt 300 invånare. Filius Ollivierre berättar att när han var barn var landremsan som förbinder öns två delar betydligt bredare än den är i dag. Men med tiden har den erosion som orsakas av vågorna lett till att bara en liten sträcka land skiljer den sida av ön som vetter mot Karibiska havets lugna vatten och det sund som ligger mot Atlanten.

Om även denna lilla landremsa skulle hamna under vatten skulle Saint Vincent och Grenadinerna plötsligt bestå av 33 i stället för 32 öar – samtidigt som den kända stranden Salt Whistle Bay riskerar att gå förlorad.

– Klimatförändringarna har lett till att havet stiger. Man kan se hur detta pågår, och det är inte bara i det här området, säger Filius Ollivierre till IPS.

På landremsan ovanför Salt Whistle Bay växte förr en liten skog.

– Men i takt med att havet eroderat marken har rötterna spolats bort och växterna kunde inte längre överleva, berättar Filius Ollivierre.

Även under vattenytan har mycket förstörts.

– Det finns inga koraller längs havsbottnen i det området, där finns ingenting.

Kanadas största resebyrå rankade förra året Salt Whistle Bay på plats 16 av 1 800 jämförda stränder i världen. Och för Mayreaus invånare utgör de turister som kommer för att besöka den fina stranden en mycket viktig inkomstkälla.

– Min oro är att hela området kommer att spolas bort. Vi måste genomföra rätt åtgärder för att förhindra att det sker, säger Filius Ollivierre.

Wayne Halbich har i flera decennier levt på att erbjuda turister båtturer i området, och även han är oroad över utvecklingen. Han har sett hur landremsan på Mayreau blivit allt mindre.

– Det är ett allvarligt problem, det vi ser är verkliga och konkreta tecken på den globala uppvärmningen, säger Wayne Halbich till IPS.

Som läget är nu skulle det enligt Wayne Halbich kunna räcka med en enda cyklon – ett naturfenomen som blivit allt vanligare i Karibien – för att Mayreau skulle bli uppdelad i två separata öar.

Situationen har även uppmärksammats i landets parlament och landets premiärminister Ralph Gonsalves har meddelat att myndigheterna arbetar med privata företag för att försöka få fram en åtminstone kortsiktig lösning för att skydda ön.

– Men det kommer att krävas mycket mer. Den kamp vi för mot klimatförändringen hänger samman med det som händer på Salt Whistle Bay, säger han.

Kenton X. Chance