Länder i Karibien vill hejda spridningen av kvicksilver

Port of Spain, 181112 (IPS) – Fyra länder i Karibien har kartlagt vad som orsakar de största kvicksilverutsläppen i respektive land. Användningen av kvicksilver inom olje- och gasindustrin, bauxitindustrin och i konsumentprodukter beskrivs som de största problemen.

Trinidad och Tobago, St. Kitts och Nevis, Jamaica och St. Lucia avslutade nyligen ett projekt som finansierats av den globala miljöfonden GEF och som gjort det möjligt för länderna att kartlägga vad som ger upphov till de största kvicksilverutsläppen.

Kartläggningen är ett viktigt steg för länderna som alla delar den globala oron över kvicksilverföroreningar och dess påverkan på fisk och skaldjur och som bland annat lett fram till globala krav på minskad användning av kvicksilver.

Att upplysa allmänheten om frågan är avgörande, säger Tahlia Ali Shah, som arbetat med kartläggningen.

– När kvicksilver släpps ut går det så småningom ner i marken och grundvattnet. Det blir ett problem när det tar sig uppåt i näringskedjan. Den som äter rovfiskar riskerar att få högre nivåer av kvicksilver i kroppen. Kvicksilverförgiftning kan leda till fysiska och psykiska funktionshinder, säger hon.

Tahlia Ali Shah arbetar vid det regionala centret i Karibien för Baselkonventionen som arrangerade ett seminarium i Trinidad i oktober för att sprida information till allmänheten om farorna med kvicksilver. Vid seminariet presenterades också en del av resultaten av kartläggningen som gjorts. Det lyftes också fram vad medborgare kan göra för att bidra till minskade föroreningar. De fyra länderna planerar att genomföra informationskampanjer riktade till allmänheten, säger Tahlia Ali Shah.

Jewel Batchasingh, som är chef för det regionala centret, påpekar att fiske och turism genererar viktiga inkomster i regionen och säger att människor har en tendens att gripas av panik när de hör talas om kvicksilver i fisk.

Tahlia Ali Shah säger att ingen av de fiskarter som konsumeras i Karibien hittills har betecknats som farliga.

– Det är först efter år av provtagningar som vi kommer att kunna ge bättre information till konsumenter i Karibien om vilken fisk som är den säkraste att äta och presentera riktlinjer, säger hon.

För Trinidad och Tobago står olje- och gasindustrin för 70 procent av utsläppen av kvicksilver i miljön. I Jamaica är det främst bauxitindustrin som står för utsläppen medan det största problemet i St. Kitts och Nevis och St. Lucia är utsläppen från konsumentprodukter.

Minamatakonventionen om kvicksilver trädde i kraft 2017 begränsar och förbjuder användning av kvicksilver i både produkter och industriella processer från och med 2020. Konventionen har undertecknats av 128 länder. St. Kitts och Nevis samt Jamaica har undertecknat Minamatakonventionen. Trinidad och Tobago samt St. Lucia undersöker vad som krävs som nästa steg för att de ska kunna underteckna konventionen.

Keima Gardiner, som arbetar med frågor kring avfallshantering och som är nationell koordinator för kartläggningen i Trinidad och Tobago, säger att en stor utmaning för landet är att fasa ut användningen av kvicksilver i produkter till 2020. Hon berättar att landet bland annat är en stor importör av CFL-lampor som innehåller kvicksilver, och som finns på listan över produkter som måste fasas ut till 2020 i enlighet med Minamatakonventionen. Hon säger att det även finns planer på att föra samtal med olje- och gasindustrin om hur de kan använda mer miljövänliga metoder och kartlägga utsläppen.

Jewel Fraser