Khashoggi skrev om yttrandefrihet i sista kolumnen

New York, 181022 (IPS) – Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi lämnade in texten till en kolumn i Washington Post strax innan han begav sig till Saudiarabiens konsulat i Istanbul där han befaras ha blivit mördad. I texten skriver han att det arabvärlden behöver mest av allt är yttrandefrihet.

”Arabvärlden behöver en modern version av äldre transnationella medier, så att medborgarna kan informeras om globala händelser. Och ännu viktigare är att vi behöver ge en plattform för arabiska röster. Vi lider av fattigdom, vanstyre och dålig utbildning. Genom att skapa ett oberoende internationellt forum, isolerat från påverkan från nationalistiska regeringar som sprider hat genom propaganda, kan vanliga människor i arabvärlden få möjlighet att adressera de strukturella problem som deras samhällen står inför, ” skrev Jamal Khashoggi, i den kolumn i Washington Post som blev hans sista.

Efter det misstänkta mordet på den saudiska journalisten kräver människorättsgrupper och pressfrihetsorganisationer att FN utreder händelsen.

Kommittén för skydd av journalister, Amnesty International, Human Rights Watch och Reportrar utan gränser har gått ut i en gemensam uppmaning och krävt att FN genomför en oberoende utredning av mordet, för att förhindra försök till mörkläggning.

– Det här sänder en isande signal till journalister runt om i världen om att deras liv inte räknas och att stater kan mörda utan att straffas. Vi tror att det enda sättet att se till att det inte sker någon mörkläggning när det gäller Jamal Khashoggis försvinnande är att FN inleder en oberoende, transparent och internationell utredning, sade CPJ:s biträdande chef Robert Mahoney vid en presskonferens vid FN-högkvarteret i New York.

Jamal Khashoggi hade fått permanent uppehållstillstånd i USA och medverkade regelbundet i Washington Post där han skrev kritiskt om utvecklingen i sitt tidigare hemland.

Sist han sågs till var när han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Läckor från turkiska myndigheter målar upp en fasansfull bild av händelser som följde där den saudiske journalisten uppges ha torterats, dödats och styckats. Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar som tyder på att personer som står nära den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har varit inblandade.

– Det här är inte en händelse som skett i ett vakuum, säger Sherine Tadros vid Amnesty Internationals FN-kontor i New York och hänvisar till situationen för de mänskliga rättigheterna i landet.

Sedan kronprinsen Mohammed bin Salman tog över makten i juni 2017 har allt fler kritiker och människorättsaktivister gripits i Saudiarabien, däribland kvinnorättsaktivisten Samar Badawi. Saudiarabien är också ett av de länder i världen som har hårdast censur, efter Nordkorea och Eritrea, enligt CPJ.

Även om både Saudiarabien och Turkiet genomför egna utredningar av händelsen, befarar många att resultaten av utredningarna inte kommer att vara trovärdiga.

– Om det är sant att några av de högst uppsatta ledarna i den saudiska regeringen varit inblandade i avrättningen och styckningen av Jamal Khashoggi då vill vi inte att de skyldiga utreder sig själva. Det är inte så här en brottsutredning får gå till, säger FN-chefen för Human Rights Watch, Louis Charbonneau.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, har också krävt en oberoende och transparent utredning efter Jamal Khashoggis försvinnande och död.

– Hans familj och världen förtjänar att få veta sanningen, säger hon.

Enligt Kommittén för skydd av journalister, CPJ, har 44 journalister dödats hittills i år och 27 av dessa mördats.

Tharanga Yakupitiyage