Soldrivet bageri har blåst liv i område drabbat av torka

Pombal, Brasilien, 181018 (IPS) – “Solen som brukade plåga oss är nu en välsignelse”. Det säger en av de 19 kvinnor som driver ett bageri i Varzea Comprida dos Oliveiras, ett samhälle på landsbygden i kommunen Pombal i delstaten Paraiba, i Brasiliens halvtorra nordöstra region.

– Utan solenergi skulle vårt bageri tvingas att stänga. Vi skulle vara tvungna att betala mer än tusen real (motsvarande över 2 400 kronor) per månad för elektriciteten, säger 34-åriga Glauciene Ferreira Freire, som är agronom och ordförande för kvinnoföreningen som driver bageriet.

Den begränsade produktionen är mer inriktad på söta bakverk än bröd. Vid bageriet görs produkter under det egna märket ‘Bolo das Oliveiras’ (Oliveiras bakverk) då det är i drift tre dagar i veckan.

Denna dag har kvinnorna arbetat från midnatt till klockan tre på eftermiddagen, utan paus, för att producera 406 kilo bakverk.

De tjänar inte mycket, varannan eller var tredje månad delar de på inkomsterna. Förra gången var det 500 real (motsvarande 1 200 kronor) som betalades ut till var och en.

Men det handlar inte bara om att driva en affärsverksamhet, och det finns stora möjligheter till expansion. Genom verksamheten har kvinnorna blåst nytt liv i samhället. Efterfrågan på lokala varor som potatis, mjölk, smör, ägg, kassava, morötter och majs har också ökat genom bageriets verksamhet.

– Kvinnorna har fått större respekt, säger 42-åriga Solange de Oliveira, 42, som är ordförande för den lokala föreningen som representerar 84 familjer i lokalsamhället.

– Förutom den extra inkomsten har tillvaron förbättrats genom samarbetet mellan grannar. Det har uppmärksammats även utanför lokalsamhället, säger 52-åriga Irismar Matos.

Plötsligt fick de ta emot besök från statliga tjänstemän, religiösa ledare och även utländska besökare som var intresserade av projektet.

Installationen av solcellerna har bidragit med mer än bara elektricitet.

– Det har bidragit med kunskap, erfarenhet av kollektivt arbete och självkänsla, säger Cesar Nóbrega, koordinator för Cersa.

Det var Cersa, en grupp aktivister, forskare och organisationer som med hjälp av bidrag från en fond kunde förse bageriet med den nya tekniken. Förutom utrustning har Cersa stått för utbildning i hur den nya tekniken kan användas och hur utrustningen kan underhållas.

Varzea Comprida dos Oliveiras är ett samhälle som främst består av traditionella familjejordbruk. Här odlas grönsaker, spannmål, bönor och frukt. Här produceras även mjölk. Den halvtorra regionen i nordöstra Brasilien har också drabbats av svår torka de senaste sex åren.

I regionen bor omkring 24 miljoner människor och en tredjedel av dem finns på landsbygden. Att solen är stark här har lett till förluster inom jordbruket när exempelvis avdunstningen av vatten från mark förvärrar torka. Men nu kan allt fler dra nytta av solen i stället och vända det till något positivt, med den ökande användningen av solpaneler.

De lokala familjerna har små markområden, de flesta av dem har bara ett halvt hektar, där det enda alternativet är att odla grönsaker och dra nytta av gemensamma initiativ, säger Aires Umberto Vieira, rådgivare vid det lokala katolska stift som också stöttat bygget av det nya soldrivna bageriet.

Bageriet öppnade i december 2016 men det tog flera år av kamp och osäkerhet innan det kunde bli verklighet.

Många kvinnor i bygden bakade redan hemma för att sälja till grannar eller på marknader för att få en extra inkomst. De beslutade att i stället gå ihop och producera gemensamt. Nu levererar de även till traktens skolor.

Mario Osava