Chilenska havsalger ska främja nyttigare kost

Santiago, 181016 (IPS) Fler latinamerikaner hungrar medan problemen med övervikt och fetma ökar snabbt i regionen. Samtidigt pågår satsningar för att ta fram nya livsmedel, som både kan skapa arbetstillfällen och förse befolkningarna med nyttigare mat.

I den lilla staden Los Muermos, i närheten av Puerto Montt, över hundra mil söder om Chiles huvudstad Santiago, arbetar nio kvinnor och två män med att samla in havsalger. Målet är att bidra till att minska både den under- och övernäring som är stora problem både i Chile och i grannländerna.

Algsamlarnas nya stjärnprodukt är en slags marmelad som tillverkas av cochayuyo, en havsalg som är mycket vanlig i södra Chile.

– Jag växte upp vid vattnet och har arbetat som samlare vid havet i över 30 års tid, berättar Ximena Cárcamo, 48, som är ordförande för kooperativet Flor del Mar .

Hon säger att havsalger har en mycket stor potential att öka konsumtionen av näringsrik mat för lokalbefolkningen. Los Muermos ligger i en region där många lever i fattigdom och social utsatthet.

– Vi ser till att produkter som finns lokalt ges ett högre värde. Vi vill att människor ska äta mer av detta, och av det skälet började vi tillverka marmelad, eftersom barn sällan vill äta havsalger. Det finns så mycket livsmedel i Chile som människor inte äter, men som skulle kunna förbättra kosten, säger Ximena Cárcamo.

Projektet startade genom att kvinnorna i kooperativet fick stöd av ett forskningscenter för att ta reda på vilka typer av havsalger som innehåller mest mineraler, proteiner, fibrer och vitaminer.

Det ledde fram till arbetet med cochayuyo och har i dag resulterat i att kooperativets medlemmar gett ut en egen kokbok, med titeln ”Matlagning med havsalger från havets trädgård”.

Bland recepten finns både söta och salta rätter, som glass gjord av cochayuyo, puddingar och ceviche. Nästa steg är att börja tillverka andra nyttiga produkter, som mellanmålsrätter.

– Vi vill nå ut till skolorna där de inte äter havsalger. Av det skälet vill vi blanda algerna med lokal torkad frukt, säger Ximena Cárcamo.

Hon menar att människor måste erbjudas en hälsosam och varierad kost redan från barnsben, som en del i kampen mot undernäringen, men också för att bekämpa den dåliga kosthållning som resulterar i att så många latinamerikaner lider av övervikt och fetma.

Orlando Milesi