Migranters situation utnyttjas i Italien

Rom, 181012 (IPS) – Uppgifter från flera håll gör gällande att pengar som varit avsedda för att hjälpa migranter i Italien har förskingrats eller slösats bort.

Laura Verduci, som har arbetat med migranter både i Europa och Afrika i mer än 20 år, säger till IPS att hon känner till flera fall där pengar som varit avsedda för migranter förskingrats.

– Så fort det handlar om en nödsituation, innebär det extra finansiella resurse. Jag insåg under min tid på Sicilien att katastrofstöd kommer i händerna på privata aktörer som använder det i illegal verksamhet.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 91 000 migranter anlänt till Europa hittills i år. Förra året anlände 172 000 migranter till Europa. År 2015 var det över en miljon och 2016 hade det minskat till en tredjedel. Det kan betraktas som en liten andel jämfört med Europas totala befolkning på drygt 741 miljarder.

Trots att färre anländer till Europa är väntetiderna på besked om asyl långa. I Italien försöker många migranter få politisk asyl, eller i vissa fall, komma med på officiella asyllistor.

En person som IPS talat med och som arbetar i ett flyktingcenter i norra Italien säger att i vissa fall försenas byråkratiska förfaranden avsiktligt av myndigheterna för att förlänga den tid som migranter befinner sig på dessa platser, enbart för möjligheten att få större anslag.

– Jag minns när jag var i Trapani på Sicilien och vi var tvungna att vänta på tofflor till migranter som vi köpte in från en leverantör i Messina, som ligger på andra sidan ön. Vi hade kunnat köpa tofflor någonstans i närheten av Trapani men inköpet av tofflorna hade lagts ut på denna särskilda leverantör, säger Laura Verduci som numera arbetar för hjälporganisationen Läkare utan gränser i Sierra Leone.

Förra året dömde en italiensk domstol 41 personer, däribland politiker från både vänster- och högerpartier för att ha stulit offentliga medel. Bland annat hade personer inom ett maffia-liknande system använt sig av hot för att få kontrakt i Rom.

Den kriminella verksamheten styrde kommunal service som insamling och hantering av sopor, underhåll av offentliga platser och flyktingcenter. Utredningen avslöjade att mycket av pengarna förskingrats och inte använts för vad de var avsedda för – som exempelvis att förbättra förhållandena på flyktingcenter.

– Jag kan se en tydlig koppling mellan kriminell aktivitet och vissa politiska partier i Italien. Det finns kriminella organisationer som har ett intresse av att förvärra den ekonomiska och sociala otryggheten för migranter, säger Laura Verduci.

Migranter som tvingas leva i fattigdom utan möjlighet att få ett arbete eller en utbildning riskerar att utnyttjas av kriminella organisationer.

– Migranter som isoleras från samhället riskerar att dras in i olagliga verksamheter, förklarar Laura Verduci.

Enligt italienska medier ska den tidigare regeringen ha ingått avtal med miliser i Libyen som är inblandade i människohandel, för att sätta stopp för migrationen till Italien. Enligt uppgifter ska antalet migranter som anlände till Italien ha minskat betydligt sedan avtalen ingåtts.

Maged Srour