Censur och våld begränsar pressfriheten i Latinamerika

Caracas, 180928 (IPS) – Mord på journalister och olika former av censur visar att yttrandefriheten och informationsfriheten hotas i Latinamerika – särskilt i länder som präglas av stora sociala omvälvningar och politisk polarisering.

– Journalistiken har en central roll i arbetet för demokrati i regionen, även om det förekommer förföljelse av medier, journalister och aktivister vilket strider mot internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter, säger Edison Lanza från Uruguay som är särskild rapportör om yttrandefrihet vid människorättsorganisationen IACHR.

– Trakasserierna är mycket oroväckande i länder med politiska kriser och innebär ett hot mot journalistiken, där handlingar som utförs av stater eller andra grupper har syftet att förtrycka, begränsa eller tysta pressen, säger Natalie Southwick, koordinator för det latinamerikanska programmet vid pressfrihetsorganisationen CPJ i New York.

Hon berättar att CPJ ser med oro på utvecklingen i länder som Guatemala och Nicaragua där journalister och medier trakasseras. De är även oroade över polariseringen inför valet i Brasilien, den humanitära krisen, förtrycket och censuren i Venezuela, det dödliga våldet och straffriheten i Mexiko och de faror som journalister står inför i Colombia efter fredsavtalet.

I Mexiko, som fram till i juli upplevde en valkampanj präglad av våld, har åtta journalister mördats hittills i år och förra året mördades tolv reportrar. Nyligen sköts den mexikanske tv-journalisten Javier Rodríguez Valladares ihjäl på öppen gata i Cancún när han filmade och intervjuade en lokal hantverkare, som också dödades.

Sandra Patargo, aktivist vid nätverket Red Rompe el Miedo (Nätverket som bryter rädslan) som är en nationell plattform som övervakar våld mot människorättsförsvarare och journalister, uppger att 146 attacker mot journalister rapporterades under valkampanjen i Mexiko. Enbart på valdagen rapporterades 32 attacker. Hon säger att straffriheten när det gäller våld mot journalister är nästintill total.

Organisationen NVALab har dokumenterat en generell ökning av våldet i Mexiko, men uppger att när det gäller kvinnliga journalister är ökningen alarmerande, säger Luisa Pérez Ortiz som är initiativtagare till nätverket.

Det finns journalister som trakasseras och hotas för att de bevakar den institutionella krisen i Guatemala och den sociala krisen i Honduras. Men den mest allvarliga situationen i Centralamerika just nu gäller den riskfyllda bevakningen av de politiska oroligheterna i Nicaragua, säger Edison Lanza.

Den 21 april, efter en våg av protester och våld som under fem månader skördat hundratals liv, sköts journalisten Miguel Ángel Gahona i huvudet medan han filmade en sammandrabbning mellan demonstranter och polis i staden Bluefields på Atlantkusten.

En månad tidigare blev en chaufför och två journalister från tidningen El Comercio i Quito kidnappade och mördade av tidigare medlemmar av den colombianska Farc-gerillan i gränsområdet mellan Colombia och Ecuador.

Tidigare i år sköts fyra journalister ihjäl i olika delstater i Brasilien. Alla fyra hade uppmärksammat korruption och lokala politiker hade pekats ut.

Antalet journalistmord har sjunkit i länder som Colombia, Honduras och Brasilien.

– Men siffrorna kan analyseras ytterligare om vi tar hänsyn till att i vissa regioner har siffrorna sjunkit för att de ökade riskerna har lett till minskad bevakning. Utvecklingen av digitala verktyg har inneburit stora möjligheter för journalister och medier att hitta nya sätt att berätta historier, men har också gett regeringar och andra aktörer nya sätt att försöka begränsa, kontrollera och censurera pressen, säger Natalie Southwick.

Konton hackas och i Mexiko övervakas journalister med verktyg som spionprogram, förklarar Natalie Southwick. Spionprogram körs på en dator utan användarens godkännande och samlar in och skickar vidare information till annan part.

Natalie Southwick säger att det dock finns positiva tecken och lyfter fram rättegångar i samband med mord av journalister som Flor Alba Núñez i Colombia och Pablo Medina i Paraguay.

– Det här är sätt att motverka den onda cirkeln av straffrihet – även om det fortfarande finns mycket kvar att göra, säger hon.

Hon säger också att det skett en positiv utveckling när det gäller pressfriheten i Ecuador under president Lenín Morenos styre.

Humberto Márquez