Mexiko: Nya naturgasverk möter starka protester

Tlalmanalco, 180823 (IPS) – Befolkningen i Sierra Huasteca i nordöstra Mexiko är starka motståndare till planerna på att bygga två nya naturgasverk för elproduktion i regionen. Kritiker menar att det redan befintliga kraftverket har en stor negativ miljöpåverkan – och utgör ett hot mot de begränsade vattenresurserna.

– Vi har hört rykten om att två till anläggningar planeras, men det hela är höljt i dunkel, säger

Esther Peña, vid en paraplyorganisation för flera lokala organisationer som företräder småbönder och ursprungsbefolkningar.

Esther Peña menar att det befintliga kraftverket Tamazunchale, som varit igång sedan 2007, har en skadlig inverkan på miljö, odlingsmarker och betesområden.

Nu har det spanska bolaget Iberdrola planer på att bygga ytterligare två anläggningar. Detta trots att gaseldade elkraftverk kritiseras av miljögrupper och organisationer som strider för en säkrad tillgång till vatten. Organisationerna är även kritiska mot den stora vattenkonsumtion som gruvbolag, bryggerier och andra industrier står bakom.

Frågorna diskuterades då en rad experter och företrädare för olika organisationer i mitten av augusti träffades vid ett två dagar långt möte i staden Tlamanalco. En stor del av samtalen kretsade kring förslaget om en vattenlag, som de senaste åren drivs av organisationer och experter, och som syftar till att slå fast att tillgången till vatten ska vara en mänsklig rättighet.

Kopplingen mellan energiproduktion och tillgången till vatten är viktig, enligt Óscar Monroy, som är ordförande för organisationen Comisión de Cuenca.

– Det har blivit en invand idé att vatten ska användas för att producera energi. Men vatten används då på fel sätt, och problemet förvärras eftersom de nuvarande lagarna gör att vatten betraktas som en vara. Myndigheterna subventionerar det vatten som konsumeras av de stora nedsmutsarna, säger Óscar Monroy till IPS.

Med hjälp av importerad naturgas från USA har det statliga mexikanska elbolaget CFE och privata företag inlett satsningar på fler gaseldade elkraftverk. Enligt en rapport från organisationen Geocomunes finns redan ett stort antal sådana anläggningar i drift i landet medan minst sex ytterligare ska tas i drift under de kommande åren, enligt officiella uppgifter.

Detta samtidigt som flera studier slagit fast att Mexiko kommer att stå inför en vattenkris 2040, i synnerhet i landets norra delar.

Enligt biståndsorganisationen Oxfams mexikanska avdelning saknar tio miljoner mexikaner fortfarande tillgång till vatten i sina hem, vilket innebär att deras behov hamnar i konflikt med den vattenkonsumtion som går till att producera el.

Samtidigt lyfte landets konservativa regering i juni ett tidigare förbud mot utnyttjandet av flera av landets vattendepåer. Detta för att göra det möjligt för elbolag och en rad olika industrier att kunna använda dess vattenresurser. Beslutet har dock överklagats av en rad organisationer.

Deltagarna vid mötet i Tlamanalco var överens om att en viktig förändring skulle vara införandet av den vattenlag som bland annat skulle innebära att en särskild myndighet bildas, med mandatet att straffa aktörer som förslösar eller förorenar vatten.

Emilio Godoy