Latinamerikanska migranter måltavla för människohandel

Rio de Janeiro, 180822 (IPS) – Nyligen fritogs 16 kvinnor från Venezuela och Colombia som utsatts för människohandel i Peru. Det var ett av många exempel där migranter fallit offer för grupper som utnyttjar människor för tvångsarbete eller prostitution.

Kvinnorna frigavs efter att den peruanska polisen avslöjat den kriminella gruppen i början av juli. Tre av de utsatta kvinnorna var minderåriga. Polisen uppger att offren plockades upp i Bogotá i Colombia och att de sedan sändes till Lima där de tvingades in i prostitution, för att betala av påstådda skulder.

Enligt peruanska myndigheter kommer de flesta utländska personer som fallit offer för trafficking från Colombia, följt av Ecuador och Dominikanska republiken.

Samtidigt har krisen i Venezuela lett till att en ny stor våg av migranter anlänt till Peru, närmare 280 000 människor fram till i maj, men det finns inga siffror över hur många av dem som utsatts för människohandel.

– När man tittar på stora migrationsströmmar, i synnerhet när det gäller människor som tvingats på flykt, så är det troligt att ett antal av dem faller i händerna på människohandlare, säger Rosilyne Borland vid FN:s migrationsorganisation, IOM.

Hon säger att den stora migrationen från Venezuela är ett exempel.

– Inom den strömmen kommer det finnas en grupp människor som faller offer för kriminella, och detta är också något som vi nu har sett, säger Rosilyne Borland.

Samtidigt är inte människohandeln nödvändigtvis sammankopplad med migration, eftersom människor även faller ofta inom sina egna hemländer.

– De kriminella grupperna söker efter möjligheter att fånga in en människa som de kan utnyttja, inom tvångsarbete eller för sexuell exploatering. Och ibland är migrationen en del av denna process, säger Rosilyne Borland.

Hon säger att ett vanligt tillvägagångssätt är att offren luras att tro att de kommer att erbjudas arbeten när de anlänt till destinationen.

– Detta syftar till att människor ska komma bort från miljöer där de kan få stöd till andra platser där de inte vet hur de ska söka hjälp.

FN-organet UNODC uppger att 2,5 miljoner människor är utsatta för människohandel i världen, men påpekar samtidigt att mörkertalet är mycket högt och den verkliga siffran sannolikt betydligt högre. Två tredjedelar av offren är kvinnor, varav många utnyttjas sexuellt.

Det finns inga siffror över hur många latinamerikanska migranter som faller offer för människohandel. Men enligt Rosilyne Borland arbetar många av dem inom sektorer som jordbruket eller textilindustrin.

– Vi vet att de som fallit offer för människohandel har betydligt sämre arbetsvillkor, längre arbetsdagar och utsätts för mycket våld och även andra risker på grund av de förhållanden de arbetar och lever under.

Forskaren María Antonia Chávez vid Guadalajara-universitetet i Mexiko, säger till IPS att hårdare gränskontroller ökar riskerna för människohandel, då fler vänder sig till människosmugglare för att ta sig över gränser.

– Där uppstår en risk för människor som vill söka sig ett bättre liv, eller vill återförenas med släktingar i ett annat land, men som inte uppfyller kraven för att få ett visum, säger hon.

Dessutom förekommer det att människohandlare lurar människor i syfte att få dem att resa till andra länder, där de sedan blir utnyttjade.

Fabiana Frayssinet