Optimal vattenanvändning – räddningen för Brasiliens torra region

Ipirá-Pintadas, Brasilien, 180514 (IPS) – Boskapsuppfödningen har drabbats svårt av återkommande torkor i nordvästra Brasilien. Men i området kring floden Jacuípes avrinningsområden blomstrar näringen tack vare att vattnet utnyttjas optimalt.

José Antonio Borges äger 98 hektar mark och 30 kor i Ipirá, en av 14 kommuner i området som ligger i delstaten Bahia. Han har nästan tredubblat sin mjölkproduktion de senaste två åren utan att skaffa fler kor.

Det har han gjort med hjälp av tekniker han lärt sig genom projektet Adapta Sertão, som drivs av en koalition som samordnas av Nätverket för utveckling, Redeh, i Rio de Janeiro.

– Om jag skulle vakna och inte höra kornas muande skulle jag inte kunna leva, säger José Antonio Borges som inte övergett gården trots återkommande torka de senaste sex åren.

Han har lyckats öka gårdens produktivitet genom att plantera fikonkaktusar (Opuntia ficus-indica Mill) som han använder som foder till boskapen. Kaktussorten kommer ursprungligen från Mexiko. Den lagrar vatten och kan användas som stödfoder till boskapen under torra perioder.

I regionen byggs också vattenreservoarer av cement för att samla regnvatten. Både att bygga en vattenreservoar, och att plantera kaktusar, kräver investeringar och José Antonio Borges berättar att han oroade sig för det. Men tack vare råd och stöd har han tagit steget som gör han i dag kan mjölka sina kor två gånger om dagen vilket ger fina inkomster.

Det samma gäller 55-åriga Normaleide de Oliveira, som driver en gård 12 kilometer från Pintadas i mitten av Jacuípe-bäckenet.

– Det är mjölken som ger mig inkomsten jag lever av, säger lantbrukaren som i dag äger 30 kor.

– Jag brukade ha 60 kor men sålde några på grund av torkan som nästan fick mig att ge upp alltihop, säger hon.

Floden Jacuípes avrinningsområde ses som priviligierat i jämförelse med resten av den torra regionen i nordvästra Brasilien. Floden har torkat ut, men det finns vatten i de borrade brunnarna och i vissa naturliga dammar. Normaleide de Oliveira har två naturliga dammar på sin mark och en av dem torkade aldrig helt ut under de sex årens torka. Nu bygger hon en stor tank nära sitt hus där hon ska odla fisk och som hon ska använda för att vattna sina trädgårdsodlingar.

Vattenreservoaren placerats på en klippa för att bevattningen av familjens squash, grönsaker och vattenmeloner ska gå enkelt. Att investera i en vattendamm är ett sätt att diversifiera ekonomin och skapa hållbarhet för mindre gårdar i torra regioner, enlig Jorge Nava, odlingsexpert som arbetar för Adapta Sertão.

Mari Osava