Peru: Kvinnliga odlare får skolelever att överge skräpmat

Chulucanas, Peru 180511 (IPS) – Att få skolbarn och ungdomar att byta ut skräpmat mot näringsrik och lokalt producerad föda är målet för en grupp kvinnliga odlare i norra Peru. Och deras arbete har gett resultat.

– Vi arbetar för bättre matvanor i skolorna eftersom så många har glömt bort vad näringsrik mat innebär. Allt ska numera friteras eller innehålla socker – vilket leder till både undernäring och övervikt, säger odlaren Rosa Rojas.

Hon ingår i en grupp av kvinnliga småbönder i landsbygdsområdet Piura, som ligger vid Perus nordliga kust. Alla gruppens 25 medlemmar har fått utbildning i ekologiskt lantbruk genom organisationen Flora Tristáns center för peruanska kvinnor, och bedriver numera egna småskaliga odlingar av grönsaker, kryddor och bönor.

Rosa Rojas berättar för IPS att situationen i regionen var mycket svår under första halvan av förra året på grund av efterverkningarna av väderfenomenet El Niño. Men numera har hon lyckats återplantera alla sina grönsaker med hjälp av ekologiska gödningsmedel.

– Lokalbefolkningen har börjat få upp ögonen för vad riktig mat innebär – att det är bra att dagligen äta grönsaker. Och vi arbetar med att föra ut det budskapet till skolor, föräldrar och elever, säger hon.

En annan av de kvinnliga odlarna är Yaqueline Sandoval, som berättar att hennes bästa gröda är black eye-bönor, som är mycket snabbodlade.

– De är klara för konsumtion inom bara 40 dagar. Det är en mycket generös gröda som ger mat och är mycket tålig, vilket är viktigt i dessa tider av klimatförändringar, berättar Yaqueline Sandoval för IPS.

Bönorna är en av de ingredienser som gruppen använder när de numera erbjuder regionens skolbarn näringsriktiga lunchlådor. Målet är att denna mat, som är helt tillverkad av lokala råvaror, ska ersätta den skräpmat som många skolbarn annars köper i skolornas kiosker. Och det har den gjort bland många barn – och enligt Yaqueline Sandoval växer intresset för den mer näringsriktiga maten.

– Jag känner att mitt arbete bidrar både till min familjs och lokalbefolkningens välbefinnande. Tillsammans försöker vi kvinnor motarbeta både undernäring och övervikt, eftersom det leder till följdsjukdomar. Om vi inte gör något, hur ska det då bli i framtiden?, frågar sig Yaqueline Sandoval.

Hennes farhågor är välgrundade. Övervikt är ett mycket vanligt problem i Peru, och enligt FN är Peru ett av de länder i Latinamerika där andelen som lever med övervikt eller fetma är som allra högst.

Den panamerikanska hälsoorganisationen, Paho, understryker att problemen är mycket vanliga bland barn, som ett resultat av dålig kost. I området Piura beräknas dessutom tre av tio barn som ännu inte har fyllt fem år lida av blodbrist.

Mariela Jara