Indien ökar bidrag till utvecklingsfond

Rom, 180425 (IPS) – Indiens regering meddelar att man ökar sina bidrag till FN:s utvecklingsarbete med ytterligare 50 miljoner dollar.

Bidragen till FN minskar och hotas av nya neddragningar från Donald Trumps administration. Men vid förra veckans toppmöte inom Samväldet i London meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi att landet bidrar med ytterligare motsvarande drygt 420 miljoner kronor till en gemensam utvecklingsfond som Indien har tillsammans med världsorganisationen.

Detta är ett tillskott till de motsvarande 840 miljoner kronor som Indien redan aviserade till fonden under förra året. Fonden sköts av FN:s kontor för samarbete mellan länder i Syd, UNOSSC.

Målet med bidraget är att det ska hjälpa till att uppnå de hållbara utvecklingsmålen i utvecklingsländer som är medlemmar av Samväldet, en mellanstatlig organisation som vid sidan av Storbritannien består av före detta brittiska kolonier. Några av de länder som kan komma att dra fördel av fondens pengar anses vara särskilt sårbara. Dit hör de små önationerna Grenada, Tuvalu och Vanuatu.

FN:s biträdande generalsekreterare Amina Mohammed menar att Indiens bidrag kommer att få stor betydelse.

– Samarbete mellan länder i Syd är en av de viktigaste vägarna mot välstånd. Indiens fokus på multilateralt arbete skapar hopp om att vi ska kunna bygga en värld där ingen lämnas på efterkälken.

Achim Steiner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, påpekar att Indien upplevt en kraftig ekonomisk utveckling under de senaste två årtiondena – vilket lett till att miljontals människor har lyfts ur fattigdom.

– Nu visar landet igen att man är en ledare för samarbetet mellan länder i Syd genom denna möjlighet att ge stöd till sårbara nationer inom Samväldet, säger Achim Steiner.