Polsk Förintelselag riktas mot argentinsk tidning

Buenos Aires, 180328 (IPS) – Polens regering har infört en ny lag som gör det straffbart att anklaga den polska staten eller folket för judeutrotningen under andra världskriget. Strax därefter kom den första stämningsansökan – riktad mot den argentinska tidningen Página 12. Tidningen är dock beredd på strid.

Bara dagar efter att Polen hade infört den så kallade Förintelselagen lämnades stämningsansökan in mot Página 12 i början av mars. Anledningen är en artikel som handlar om den massaker på judar som begicks i den polska byn Jedwabne 1941. En massaker som inte hade beordrats av de nazistiska ockupanterna utan genomfördes av byborna själva.

Den nya polska lagen, som gör det straffbart att hävda att Polen eller det polska folket bär ansvar för de brott som begicks mot judar under den nazistiska ockupationen, har väckt stort internationellt uppseende.

Martín Granovsky, chefredaktör för Página 12, säger att stämningen har lämnats in av en grupp som står den polska regeringen nära och att man kommer att bestrida den.

– Vi kommer att göra detta till ett internationellt fall, inte för att bli kända, utan för att de försöker genomdriva en typ av global censur som det inte finns många liknande exempel på i världen, säger Martín Granovsky till IPS.

Han understryker att det i artikeln i fråga inte sades att alla polacker var antisemiter eller att inga icke-judiska polacker dödades av nazistregimen.

– Vi berättade om ett fall där människor torterade och mördade sina grannar, säger han.

Tidningen har ännu inte formellt delgivits stämningen. Men Martín Granovsky säger att man kommer att bekämpa anklagelserna både formellt och offentligt. Av det skälet har Página 12 redan börjat kontakta olika organisationer som strider för pressfrihet i olika delar av världen.

Stämningen har lämnats in av organisationen Polska förbundet mot förtal, som bildades 2012 och har som syfte att ”korrigera falsk information om polsk historia”. Organisationens målsättningar står nära den filosofi som låg bakom införandet av Förintelselagen, vilken nyligen godkändes av Polens högernationalistiska president Andrzej Duda.

Förintelselagen gör det straffbart med böter och upp till tre års fängelse att beskriva den polska staten som ansvarig eller medansvarig för brott som begåtts av nazisterna.

Lagen har dock kritiserats av bland annat USA vars utrikesdepartement har varnat för att den ”kan underminera yttrandefriheten och den akademiska diskursen”. Ifrågasättandet från USA är särskilt betydelsefullt eftersom det kommer från Polens främsta allierade.

Damián Loreti, som tidigare var chef för fakulteten för kommunikationsvetenskap vid Buenos Aires universitet, menar att den polska Förintelselagen innebär en överträdelse av alla internationella normer kring yttrandefrihet och forskning.

– Detta eftersom den försöker införa en officiell sanning, mot vilken ingen ska kunna invända, säger Damián Loreti till IPS.

Artikeln som ligger till grund för stämningen publicerades den 18 december förra året och bygger på historikern Jan Gross forskning om händelserna i Jedwabne, vilka offentliggjordes i en uppmärksammad bok som publicerades 2001. Jan Gross föddes i Polen som barn till en judisk pappa och en kristen mamma, men har länge levt i exil i USA, dit han flyttade under den dåvarande kommunistiska diktaturen i hemlandet.

Den nya polska lagen är särskilt inriktad på benämningen ”polska dödsläger” med hänvisning till att dessa i stället ska beskrivas som läger belägna på polskt territorium som den ockuperande nazistregimen bar ansvar för.

– Det är sant att den polska staten hade slutat existera och att den enda polska regeringen befann sig i exil i London, där de bekämpade nazisterna, säger författaren Diana Wang till IPS.

Hon är dotter till föräldrar som överlevde Förintelsen, föddes i Polen 1945, men har levt nästan hela sitt liv i Argentina.

– Det finns dock en lång tradition av antisemitism i Polen och hundratusentals polacker deltog i mördandet av judar och i övertagandet av deras egendomar, säger Diana Wang, som är ordförande för en argentinsk organisation som arbetar för att hålla minnet av folkmordet på judar vid liv.

Efter att stämningen mot Página 12 blivit känd skrev hon en krönika i tidningen med rubriken ”Polen kan stämma mig också”.

Página 12 har sedan stämningsansökan lades fram dagligen publicerat artiklar om fallet och om den judiska befolkningens historia i Jedwabne.

Daniel Gutman