Få kvinnor i afrikanska bolagsstyrelser

New York, 180328 (IPS) – Bara 14 procent av styrelseledamöterna i de 307 största bolagen i Afrika är kvinnor. Och i en tredjedel av styrelserna finns inga kvinnor alls, enligt en studie från Afrikanska utvecklingsbanken AfDB.

De länder mest flest kvinnor i bolagsstyrelserna var Kenya med 19,8 procent, Ghana med 17,7 och Sydafrika med 17,4 procent. De bolag som sticker ut med mer än en handfull kvinnor är East African Breweries Limited i Kenya, där 45 procent av styrelseledamöterna är kvinnor, och Impala Platinum Holdings Limited i Sydafrika med 38,5 procent kvinnor.

Geraldine Fraser-Moleketi, Afrikanska utvecklingsbankens talesperson för jämställdhet, säger att det är viktigt att bolagen verkar för ökad representation.

– Fler kvinnor i styrelserna gör kontinenten mer konkurrenskraftig och skapar möjlighet för inkluderande tillväxt, säger hon.

En rapport från den USA-baserade globala konsultfirman McKinsey & Company, med titeln Women Matter Africa, drar samma slutsats. Rapportförfattarna skriver att inkomsterna för de bolag som har mer än en fjärdedel kvinnor i styrelserna låg 20 procent högre än för andra i samma bransch. Enligt rapporten är kvinnor trots det underrepresenterade även som chefer och mellanchefer på afrikanska bolag.

Men vissa framsteg görs. Fler afrikanska kvinnor utses i dag till styrelseledamöter och chefer i exempelvis finansiella institutioner, icke-statliga organisationer och statliga företag, säger Wangethi Mwangi, styrelseledamot i medieföretaget Nation Media Group, NMG, som är verksamt i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

Bara två av 13 styrelseledamöter i NMG är kvinnor men Mwangi säger att kvinnor leder flera avdelningar inom bolaget, bland annat den digitala enheten, HR-avdelningen och marknadsföringsavdelningen samt att de har en kvinnlig chefredaktör.

East African Breweries Limited i Kenya, det företag som har störst andel kvinnliga styrelseledamöter i Afrika, har medvetet satsat på ökad jämställdhet, berättar Eric Kiniti, företagets PR-chef. För bara tio år sedan utgjordes styrelsen av bara 16 procent kvinnor mot 45 procent i dag.

– Innan vi anställer en högre chef ser vi till att det finns minst en kvinnlig kandidat på alla slutlistor. Och om det inte gör det, frågar vi varför, säger han.

För att öka jämställdheten i bolag och styrelser rekommenderar McKinsey & Companys rapport fyra åtgärder. För det första att göra ökad jämställdhet till ett mål inom styrelser och ledningar. För det andra att kommunicera det målet och relevanta strategier till alla anställda. För det tredje bör man se över eventuella dåliga attityder mot kvinnor inom företag och för det fjärde ”införa en faktabaserad strategi för ökad jämställdhet” som inkluderar data som visar hur kvinnor bidrar till företaget.

Den afrikanska utvecklingsbanken ställer sig bakom dessa rekommendationer, och lägger till att företag bör publicera statistik över könsfördelningen i ledningen i sina årsrapporter. Samt överväga att införa kvoter för antalet kvinnor i styrelsen.

– Kvoter har varit väldigt effektivt i många europeiska länder, bland annat i Norge och Frankrike, säger Fraser-Moleketi.

Även i Afrika har flera länder stiftat lagar om ökad jämställdhet som dock inte alltid följs. Enlig den kenyanska konstitutionen ska en vald eller tillsatt företagsstyrelse inte bestå till mer än två tredjedelar av samma kön. Detta efterlevs dock inte och inga sanktioner utmäts.

Och i Sydafrika säger lagen att det ska råda jämställdhet i statligt ägda institutioner. Trots det utgör kvinnor i dag bara lite över en tredjedel.

I Sverige är 36 procent av styrelseledamöterna i de största börsbolagsstyrelserna kvinnor. Det gör att vi hamnar på fjärde plats i Europa, efter Frankrike, Island och Norge som samtliga ligger på över 40 procent.

Antalet kvinnor i bolagsstyrelserna i Afrika är trots sina blygsamma 14 procent högre än i Asien och Stillahavsområdet med knappt 10 procent kvinnliga styrelseledamöter. I Latinamerika är andelen bara 5,6 procent och i Mellanöstern endast en procent.

Kwamboka Oyaro