Omfattande legal handel med djur och växter från Afrika

Cambridge, 180315 (IPS) – Över 1,3 miljoner levande djur och växter av närmare 1 000 arter exporterades legalt från Afrika till Asien mellan 2006 och 2015. Det visar en granskning gjord av organisationen Traffic.

Dessutom exporterade över 1,5 miljoner djurskinn och två tusen ton kött mellan kontinenterna under samma period. Tidigare har stort fokus legat på tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade djur. Detta är den första stora granskningen av den legala handeln och den kan ge viktiga signaler om både bevarandestatus och handelstrender.

Laglig handel med djur och växter kan ha både positiva och negativa följder, enligt organisationen. Positiva eftersom den ger inkomster och skatter till säljarna, särskilt om det gäller djur som fötts upp. Och negativa om den leder till utarmning av sårbara vilda arter.

Studien visar exempelvis att exporten av flodhästtänder från Malawi har ökat. Flodhästens hörntänder liknar betar och har börjat användas inom den kinesiska medicinen vid sidan av elefantbetar. Detta kan vara en varningssignal. En annan ny trend är att exporten av ål från Nordafrika har växt, som en reaktion på förbudet mot export av ål från Europa.

Vad gäller exporten av skinn dominerade krokodilskinn, varav de flesta kommer från krokodiler som fötts upp på rancher. Namibia låg i toppen vad gäller skinn från däggdjur genom sin export av sälskinn. Och över 11 000 elefantskinn exporterades från främst Zimbabwe och Sydafrika.

Från Sydafrika skedde också den största exporten av levande fåglar, djur och växter. Över 40 000 exemplar av papegojan grå jako och 35 000 solparakiter exporterades. Ingen av dessa båda arter finns ursprungligen i Sydafrika, utan fåglarna föds upp i fångenskap.

Vad gäller exporten av kött omfattande den bara tre arter: krokodil, ål och säl.