Ockupanter tar strid med bostadsbristen i São Paulo

São Paulo, 180315 (IPS) – Många byggnader står sedan länge tomma i bostadsbristens São Paulo. Andra byggnader i den brasilianska jättestaden ockuperas av medlemmar i en rörelse som kräver rätten till bostad.

Antonia Ferreira Nascimento företräder Hemlösa arbetares rörelse, MTST, i São Paulo. Hon menar att ockupationer av tomma byggnader i landets slitna och historiska kvarter leder till att dessa områden får ett nytt liv.

För sju år sedan inledde hennes organisation en ockupation av ett gammalt hotell på Avenida São João, som är en av de stora gatorna i Brasiliens största stad. Sedan dess bor 80 familjer i byggnaden och de flesta ockupanterna är kvinnor.

– Vi är inte bara ute efter att få en bostad utan vill också protestera mot bostadsbristen och kräver en fungerande politik där alla erbjuds rättigheter, sjukvård och utbildning, säger Antonia Ferreira Nascimento till IPS.

Hon har varit engagerad i bostadspolitiken i många år och menar att det finns närmare 20 000 bostäder i São Paulos centrala delar som stått tomma i flera års tid. MTST kräver att dessa byggnader ska exproprieras av myndigheterna och i stället erbjudas som bostäder till de som står utan.

Konstnären Nazaré Brasil är en av ockupanterna i hotellet. Hon har lyckats förvandla det gamla hotellrummet till en liten lägenhet där hon bor med sin åldrande mamma och genom henne bjuder ockupanterna återkommande in andra konstnärer och aktivister som kommer hit och bor en kortare tid för att lära sig mer och låta sig inspireras.

I närheten av järnvägsstationen Luz finns en annan ockuperad byggnad, även det i ett gammalt hotell. Här har hela 237 familjer bott under hot om vräkning i tio års tid, fram till att de i slutet av förra året till sist fick rätten att bo kvar i huset, efter att myndigheterna beslutat att köpa byggnaden av den tidigare ägaren.

Det finns många olika grupper i staden som genomför ockupationer, varav de flesta är samlade i den gemensamma Fronten för bostadskamp, FLM. I oktober förra året genomförde FLM en samlad aktion där åtta byggnader i och i närheten av São Paulo ockuperades av sammanlagt 620 hemlösa familjer.

Många av ockupationsrörelsens ledare är kvinnor, och det är också ofta kvinnor som är mest engagerade i bostadspolitiken. En av dem är Felicia Mendes som är aktivist inom FLM i södra São Paulo. För närvarande leder hon kampen för bostäder åt 868 familjer som lever under mycket osäkra förhållanden i kvarteret Capão Redondo.

– Vid sidan av rätten till en bostad måste även människor erbjudas en möjlighet till försörjning, säger Felicia Mendes.

Mario Osava