Oro för storskaligt rovfiske i södra Atlanten

Buenos Aires, 180314 (IPS) – I februari skapades rubriker om stoppandet av ett spanskt fartyg som tjuvfiskade utanför Argentinas sydkust. Men att fiskebåtar från bland annat Spanien, Kina och Sydkorea utnyttjar bristen på kontroll och drar upp stora mängder fisk i södra Atlanten är sedan länge ett stort och växande problem.

Det spanska fartyget stoppades av den argentinska kustbevakningen när det fiskade utan tillstånd inne i den argentinska ekonomiska zonen. Ombord på båten fanns 320 ton färsk fisk bland annat kummel, lyrtorsk, rocka och bläckfisk. Fartyget och dess besättning fördes till en argentinsk hamn och fick böta strax över en miljon dollar.

– Stoppandet av detta och andra fartyg är bara toppen av ett isberg. Hundratals båtar rovfiskar utanför, och även innanför, den argentinska ekonomiska zonen. Det är uppenbart att de fiskar ut havet, säger Santiago Krapovickas, biolog som arbetar i Puerto Madryn, i Patagonien i södra Argentina.

Fartygen kommer främst från Kina, Sydkorea och Spanien, enligt det argentinska fiskeridepartementet. De utnyttjar att det inte finns några regionala bestämmelser gällande fiske utanför den argentinska zonen, och att de därför inte behöver anpassa sig till några kvoter. Ibland gör de dock som den spanska båten: fiskar inne i den argentinska ekonomiska zonen. Det är där argentinska myndigheter ibland griper dem. Men det är ett omöjligt uppdrag eftersom landet har 5 000 kilometer kust och kustbevakningen har gamla båtar.

Det fall som fått mest uppmärksamhet skedde i mars 2016 då kustbevakningen sänkte ett kinesiskt fiskefartyg, och räddade besättningen, efter att båten upprepade gånger hade vägrat att lyda order.

Santiago Krapovickas säger att ekosystemet i området är mycket rikt tack vare djupet och de olika strömmarna.

– Från forskarhåll har vi varnat för detta i åratal men inte lyckats förmå någon att agera, säger han.

Den argentinska staten kan inte göra något utanför sitt juridiska område men vet var fartygen befinner sig. Det nationella institutet för marin forskning och utveckling, Inidep, bevakar dem genom satellitbilder från sitt huvudkontor i hamnen Mar del Plata.

– Det ser ut som en flytande stad, säger dataingenjören Ezequiel Cozzolino som ansvarar för satellitsystemet.

– Från mitten av december till juni befinner sig vanligtvis mellan 270 och 300 fartyg i området. 80 till 90 procent av dem fiskar enbart bläckfisk. De fiskar på nätterna och lockar bläckfisken med artificiellt ljus, förklarar han.

Havsexperten Milko Schvartzman, som genomför egna satellitundersökningar, säger att det ibland finns över 500 fartyg i området.

– De rovfiskar bläckfisk, som är en av de viktigaste grundstenarna i det marina ekosystemet eftersom den utgör föda till andra arter, säger Milko Schvartzman som arbetar för ett projekt för organisationen Oceans 5.

Han deltog tillsammans med andra miljöaktivister och organisationer vid Världshandelsorganisationen WTO:s ministerkonferens i Buenos Aries i december för att försöka påverka beslutsfattarna. Aktivisterna vill ha ett förbud mot statliga subventioner av storskaligt fiske som hotar miljön.

Kravet överensstämmer med FN:s globala hållbarhetsmål nummer 14. Enligt det ska subventioner till illegalt, oreglerat och orapporterat fiske samt subventioner som bidrar till överfiske förbjudas innan 2020. Förhoppningen är att ett förbud kan antas vid nästa ministermöte 2019.

Det finns inga kända studier som visar hur de internationella fiskefartygen påverkar det legala fisket i Argentina. Men fiske är en mycket viktig näring i landet och många fiskeföretag oroas av de utländska fartygens storskaliga fiske. Förra året bildade några av dem en förening som de kallar Organisationen till skydd för resurserna i sydvästra Atlanten, Opras.

– Vårt mål är att förmå de internationella organisationerna att reglera frågan om de marina resurserna, säger Alan Mackern, chef för Estremar, ett norskt fiskeriföretag baserat i Ushuaia längst söderut i Argentina.

– Det som pågår nu kan inte vara tillåtet. De av oss som fiskar i den ekonomiska zonen är satta under strikta regler som de som fiskar utanför inte följer och de säljer sin fisk billigare, vilket skadar oss.

Företagen oroar sig också för ett lagförslag om skyddade områden i haven som regeringen tagit fram.

– Ingen har frågat oss. Och det marina livet tar inte hänsyn till gränser. Vi oroar oss för att fiske ska förbjudas inom de 200 sjömilen närmast land och att det enbart ska leda till att de som fiskar utanför zonen får större fångster, säger Alan Mackern.

 

Daniel Gutman