Osäker framtid i väntan på ny premiärminister i Etiopien

Addis Abeba, 180313 (IPS) – I Etiopien väntar alla på vem som ska bli ny premiärminister efter Hailemariam Desalegns överraskande avgång. Den stora frågan är om hans efterträdare kommer fortsätta försöken att ena landet – eller satsa på kraftåtgärder.

Bara en dryg månad efter att den etiopiska regeringen i januari överraskande meddelat planerna på att stänga ett ökänt fängelse och att släppa landets politiska fångar kom den 15 februari beskedet att premiärminister Hailemariam Desalegn avgår. Detta i ett land som i två års tid präglats av politiska oroligheter

Premiärministern är den första i Etiopiens moderna historia som avgår – alla tidigare ledare har antingen störtats eller dött på sin post.

Dagen efter beskedet utlystes ett nytt undantagstillstånd i Etiopien, efter att ett tio månader långt tidigare undantagstillstånd hävts i augusti förra året.

Detta har i sin tur ytterligare bidragit till osäkerheten om framtiden i landet, som är Afrikas näst mest befolkade och som uppvisar en av kontinentens snabbaste tillväxtsiffror. Etiopien har dessutom varit en stark allierad i västländernas kamp mot terrorismen och ansetts vara relativt stabilt, till skillnad från andra länder på Afrikas horn.

– Det finns inget som garanterar att Etiopien inte kommer att falla djupare ner i kaos och våld. Det finns ingen magisk formel där som saknas i andra afrikanska länder, snarare delar vi många kulturella och institutionella likheter, säger Awol Allo, en etiopier som är verksam vid Keele-universitetet i Storbritannien.

Vissa analytiker menar att premiärministerns avgång kan ses som ett desperat försök att agera från en liten elit tillhörande folkgruppen tigreaner. Denna elit har anklagats för att försöka stärka Tigreanska folkets befrielsearmé, TPLF:s, position inom den styrande EPRDF-koalitionen. Men Awol Allo tillhör de analytiker som ser saken annorlunda.

– Premiärministerns avgång låg inte i TPLF:s intresse. De eftersträvar fortfarande en lösning som innebär att deras maktposition förblir intakt, avgången är snarare ett resultat av de ändlösa protester som pågått de senaste två åren.

Efter att ha efterträtt den långvarige härskaren Meles Zenawi som avled 2012, lyckades aldrig Hailemariam Desalegn skaka av sig anklagelserna om att han bara var en förvaltare utan egentlig makt, som enbart hade till uppgift att utföra vad han blev ålagd av mer inflytelserika personer inom armén och TPLF.

En mer välvillig beskrivning kan göra gällande att den djupt kristne Hailemariam Desalegn alltid var omgiven av en regering som hela tiden försatte honom i omöjliga situationer.

Medan protesterna i landet har fortsatt så har koalitionen EPRDF i allt högre grad utsatts för splittringar då företrädare för folkgrupperna oromoer och amharer slagit tillbaka mot tigreanernas starka position.

Vissa analytiker menar att det styrande partiet vill ha en mer kraftfull ledare i de oroliga tider som råder i landet.

Etiopien har satsat på en slags kinesisk utvecklingsmodell där befolkningen erbjudits ökat materiellt välstånd i utbyte mot begränsade medborgerliga rättigheter. Men efter ett årtionde av mycket snabb tillväxt har den ekonomiska uppgången på senare år avmattats på grund av torkor och sociala oroligheter.

Dessutom har de allra flesta etiopier känt sig helt exkluderade från de materiella fördelar som endast tillkommit en liten minoritet, samtidigt som priserna har stigit och lönerna stagnerat.

Dessa orättvisor ledde till att oromoernas proteströrelse sköt fart i slutet av 2015. Och trots hårda statliga åtgärder har protesterna ännu inte minskat i omfattning, vilket gör det än mindre troligt att de kommer att tappa fart nu – vilket i sin tur gör framtiden för landet osäker.

– Tiden är inne för etiopierna att besluta sig för om det tidigare imperiet Etiopien ska vara ett eller flera olika länder. Om de vill förbli ett land så måste den nuvarande fixeringen vid etnisk nationalism förändras, för den kommer att leda till flera olika länder, säger Sandy Wade, tidigare EU-diplomat som bevittnat protesterna på plats i Addis Abeba.

Samtidigt är landets säkerhetstjänst och militär fortsatt stark. Och alla ställer sig just nu frågan om vem som kommer att utses som ny ledare för landets regering – en rekryteringsprocess som precis har inletts.

Oppositionen känner fortsatt vind i seglen.

– Att stoppa protesterna nu är omöjligt, säger Jawar Mohammed, som är framstående företrädare för oromoernas oppositionsrörelse.

Han är baserad i USA och har ett mycket stort antal följare på sociala medier. Jawar Mohammed menar att det krävs att rätt premiärminister utses, om inte protesterna ska fortsätta att växa och leda till att regeringen störtas.

– Det som krävs är snabba och konkreta åtgärder, som att utse en kompetent och populär premiärminister som har en bevisad reformistisk trovärdighet, säger han.

Etiopien har en lång historia av att styras av auktoritära ledare. Om EPRDF väljer att satsa på en person ur sitt gamla garde i stället för en person med bredare folkligt stöd finns det en oro för att det kommer att leda till större oroligheter. Men oavsett vem det blir, så kommer landets nya ledare att ställas inför mycket svåra prövningar.

Jawar Mohammed är en av flera som menar att den kommande premiärministern måste ge större utrymme till oppositionen och medierna, i syfte att på sikt bygga upp en hållbar demokrati. Endast detta kan enligt de flesta bedömare få ett slut på protesterna.

James Jeffrey