BDS-rörelsen nominerad till fredspriset

New York, 180216 (IPS) – Den internationella rörelse som uppmanar till bojkott av Israel har nominerats till Nobels fredspris av den norske vänsterpolitikern Bjørnar Moxnes. Men rörelsen möter hård kritik från israeliska företrädare.

–Min nominering är i första hand pro-palestinsk, inte anti-israelisk, säger Björnar Moxnes till IPS.

Han är ledare för det lilla partiet Rødt, som befinner sig långt ut på vänsterkanten, och är partiets ende företrädare i norska Stortinget.

BDS-rörelsen har under 13 års tid uppmanat till ”bojkott, desinvestering och sanktioner” mot Israel i syfte att utöva påtryckningar på landet och ge stöd till skapandet av en palestinsk stat. Rörelsen stöds bland annat av fackföreningar, studentföreningar och organisationer från olika delar av världen.

Bjørnar Moxnes säger att ett av skälen till att han nominerade rörelsen är att den kämpar för palestiniernas mänskliga rättigheter.

–Kampanjen är icke-våldsam, laglig, ligger i linje med internationella lagar och mänskliga rättigheter och är mycket effektiv när det gäller att åter föra upp kampen för Palestina på den internationella dagordningen, säger han.

Bjørnar Moxnes säger att rörelsen fått inspiration från antiapartheidrörelsen, och att den har fått stöd från tidigare fredsprisvinnare som Desmond Tutu och den nordirländska fredsaktivisten Mairead Maguire.

Samtidigt har rörelsen mött hård kritik. Nyligen krävde Israels säkerhetsminister Gilad Erdan att en tysk bank ska avsluta ett konto som ”möjliggör för BDS att samla medel i syfte att bojkotta den judiska staten och sprida antisemitism”.

I en intervju med Jerusalem Post sade han:

–Jag leder en internationell kampanj för att försvara Israel från BDS-rörelsens hatiska attacker mot Israels rätt att existera.

Enligt BDS-rörelsen hemsida syftar uppmaningen till bojkott bland annat till att undandra stödet för israeliska och internationella företag som är involverade i övergrepp mot palestiniernas mänskliga rättigheter. Genom kampanjen för ”desinvestering” är målet att uppmana banker och andra aktörer från att dra tillbaka sina investeringar i israeliska företag och internationella företag som anses vara medskyldiga till att palestiniers rättigheter kränks. Målsättningen med sanktionerna är att förmå regeringar att sätta press på Israel genom att bland annat avsluta frihandelsavtal och genom att utesluta Israel från internationella institutioner som FN och Internationella fotbollsfederationen, Fifa.

Anklagelsen om att BDS-rörelsen skulle vara antisemitisk tillbakavisas av Bjørnar Moxnes.

–Det är uppenbart att rörelsen inte är fientlig mot judar överlag. Många progressiva judar och judiska organisationer stödjer aktivt BDS-rörelsen, säger han.

Den norska Nobelkommittén publicerar vanligtvis en slutlista med namnen på de nominerade till fredspriset i september, varpå vinnaren tillkännages i oktober och sedan får motta priset i Oslo i december.

Thalif Deen