Etiopiska journalister frisläppta – men långt kvar till pressfrihet

New York, 180130 (IPS) – Den 10 januari släpptes de etiopiska radiojournalisterna Darsema Sori och Khalid Mohammed efter att ha suttit fängslade länge på grund av sitt arbete. Landet förblir dock farligt för granskande reportrar.

De frisläppta journalisterna arbetar för radiostationen Bilal. Frigivningen och uttalanden från landets premiärminister om att politiska fångar ska släppas innebär dock inte att fängslandena, trakasserierna och övervakningen av journalister är över.

De båda radiojournalisterna försattes på fri fot efter att en domstol under förra året beslutat att deras straff skulle förkortas. En av deras advokater, Mustefa Shifa Suleyman, säger till pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ, att de båda borde ha släppts fria direkt efter domslutet och kritiserar att det skedde först nu.

Liksom alla andra journalister som hålls fängslade i Etiopen var de båda anklagade för statsfientlig verksamhet. Minst tre andra journalister sitter fortsatt fängslade, enligt CPJ:s uppgifter.

Även journalister som befinner sig på fri fot i avvaktan på sina domar lever i stor ovisshet. Befekadu Hailu, som är medlem av blogg-gruppen Zone 9 och som greps tillsammans med åtta kollegor 2014 på grund av sin journalistiska verksamhet, säger till CPJ att de fortfarande väntar på en slutlig dom.

Efter att premiärminister Hailemariam Desalegn nyligen meddelade att politiska fångar ska släppas har minst 115 personer försatts på fri fot enligt nyhetsbyrån Reuters. Yared Hailemariam, ordförande för Schweiz-baserade Förbundet för mänskliga rättigheter i Etiopien, uppger för CPJ att myndigheterna ännu inte har uppgett om journalister ingår i den grupp som nu uppges ha blivit frisläppta.

Vid sidan av rättsliga åtgärder har även de etiopiska myndigheterna använt sig av andra metoder för att hota och trakassera granskande reportrar.

Under det undantagstillstånd som rådde i landet fram till i augusti förra året förbjöds bland annat tv-sändningar från etiopiska mediebolag i exil, enligt Human Rights Watch. Under denna period blockerades dessutom internet i perioder och det privatägda nyhetsmagasinet Addis Standard upphörde med sin utgivning eftersom man uppgav att förhållandena blivit ”omöjliga”.

Enligt källor i landet har myndigheterna även nyligen blockerat tillgången till mobila datatjänster utanför huvudstaden Addis Abeba, vilket lett till att nyhetsflödet från andra regioner blivit stoppade.

*Muthoki Mumo och Jonathan Rozen arbetar för Kommittén för skydd av journalister, CPJ.

Muthoki Mumo Jonathan Rozen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *