Trump kan skada FN på lång sikt

New York, 180124 (IPS) – President Donald Trumps arbete för att underminera FN riskerar att orsaka skador som inte går att reparera för världsorganisationen.

Tecknen är många: att USA har dragit sig ur FN-organet Unesco, hoten mot medlemsstater som röstar för resolutioner mot Israel, drastiskt minskad finansiering till FN-organet för palestinska flyktingar, avhoppet från Parisavtalet, hoten om att ”totalförstöra” Nordkorea – en annan FN-medlem, arbetet för att kraftigt minska FN:s ordinarie budget, och försöken att sabotera kärnenergiavtalet med Iran.

På senare tid har dessutom Donald Trump skapat en global proteststorm genom att beskriva Haiti och afrikanska nationer som ”skithålsländer”, vilket mött protester från de 55 medlemsstaterna inom Afrikanska unionen. Detta vid sidan av uttalanden om att ”alla haitier har aids” och att nigerianer som besöker USA ”aldrig kommer att vilja återvända till sina hyddor”.

Varje gång har dock presidenten förnekat att han fällt några av dessa uttalanden, oavsett hur trovärdiga källorna har varit.

Nyligen slog en ledare i New York Times fast att Donald Trump “inte bara är rasist, okunnig, inkompetent och ovärdig” utan dessutom ”en lögnare”.

James A. Paul, som länge var chef för Global Policy Forum, en organisation som granskar FN, säger till IPS att USA:s nuvarande administration inte bara utgör ett hot mot världsorganisationen utan mot det internationella samarbetet i stort.

–Frågan vi måste ställa oss är i vilken utsträckning nutiden skiljer sig från tidigare och hur nära vi är att FN kollapsar under angreppen från Washington.

Han menar att det kommer nya bekräftelser på problemen dagligen, oavsett om det gäller Donald Trumps förmåga att göra olämpliga uttalanden om andra världsledare, stereotypa uttalanden om andra länder och dess befolkningar, eller hans kullkastningar av noggrant utformade internationella avtal och fullständiga ointresse av att agera taktfullt och diplomatiskt.

–Och samtidigt blir USA:s retorik allt hårdare gentemot FN, som beskrivs som en oduglig byråkrati som inte förtjänar respekt och stöd.

James A. Paul menar att USA även tidigare har agerat nedlåtande och dominant gentemot FN och det internationella samfundet. Det som skiljer nu är att tonen blivit extrem och att den utgör ett större hot mot FN i en tid som är särskilt instabil och farlig.

USA har redan meddelat att man kommer att dra in 65 miljoner dollar i bidrag till FN-organet UNRWA och dess arbete för miljontals palestinska flyktingar. Ett besked som av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres beskrivits som ”mycket oroande”.

I december meddelade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att landet lyckats förhandla ned FN:s budget för 2018–2019 med 285 miljoner dollar. Hon har även hotat med att stoppa bistånd från USA till de länder som i december röstade för en resolution som fördömde USA:s beslut att utnämna Jerusalem till Israels huvudstad.

FN-korrespondenten Ian Williams, som är aktuelll med sin nya bok ”UNtold: The Real Story of the UN in Peace and War”, menar att Donald Trumps ”okunnighet och arrogans” utgör en farlig blandning tillsammans med ”Nikki Haleys ambitioner och proisraeliska fördomar”.

Han påpekar att det i hennes arbete som USA:s FN-ambassadör ingår att meddela administrationen omvärldens åsikter, men att det är tydligt att hon inte bryr sig om detta.

–Trump visar inga tecken på att försöka hindra den skada som Haley orsakar FN, säger Ian Williams.

Mouin Rabbani, vid forskningsorganisationen Middle East Research and Information Project, säger att historien nu ännu en gång visar att den internationella freden och säkerheten kan hotas ”när mäktiga länder leds av oberäkneliga pappskallar”. Han menar att FN kanske är än mer utsatt för denna risk eftersom organisationen inte bara är beroende av USA:s ekonomiska bidrag, utan även av dess engagemang.

–Samtidigt vore det lite orättvist att bara lägga skulden på Trump och hans diplomater, som i detta fall leds av den extremt vulgära Nikki Haley, säger Mouin Rabbani.

Han menar att kritiken mot FN varit ”något av en nationalsport” i USA under flera decennier, där konspirationsteorierna har flödat.

–Vi bevittnar i realtid vad som händer när mäktiga länder upphör att investera tillräckligt i utbildningen av sina barn, säger Mouin Rabbani.

James A. Paul säger att även Barack Obamas administration tvingade igenom budgetminskningar för FN. Under många år har FN-systemet tvingats ”göra mer för mindre”. Trots detta anser nu Washington att nedskärningarna måste bli ännu större.

–Vid sidan av den reguljära budgeten genomför Washington även kraftiga budgetnedskärningar för FN-organ, fonder och program. Frågan är om Trumpadministrationen helt enkelt kan strypa FN med en allt mer drakonisk underfinansiering, säger han.

Analys av Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *