Lag för att stoppa avverkningar följs inte

Buenos Aires, 180123 (IPS) – Forskare och miljöorganisationer i Argentina medger att en lag som infördes för tio år sedan har minskat förstörelsen av skyddsvärd skog i landet. Men samtidigt varnar de för att avverkningen fortsätter trots förbud.

De uppger att regeringen visat en stor brist på intresse för att se till att lagen efterlevs, vilket speglas i bristen på medel för att finansiera skydd av skogarna.

−Den mest positiva aspekten av lagen är att den synliggjort problemen som ursprungsbefolkningar och jordbrukssamhällen ställs inför. Samhället började se med kritiska ögon på jordbruksverksamheten, som alltid tidigare betraktats som en positiv faktor eftersom Argentina är ett land som är beroende av jordbruksexporten, säger José Volante, forskare vid Institutet för lantbruksvetenskaplig teknologi, Inta, i Salta i norra Argentina.

Utbredningen av jordbruken i landet har enligt honom medfört att produktionen koncentrerats till ett fåtal och att användningen av avancerad teknik ökat. Det har lett till färre jobb samtidigt som invånare på landsbygden har fördrivits.

−Skogslagen har syftet att bekämpa den modellen och presentera ett annat tillvägagångssätt som möjliggör fler jobb och som är mer miljövänligt och socialt ansvarsfullt, säger José Volante.

Den brukade marken i Argentina som tidigare uppgick till 15 miljoner hektar har mer än fördubblats under de senaste 30 åren. Främst är det skogar i området Grand Chaco som drabbats hårdast eftersom inte endast jordbruk har brett ut sig här utan även boskapsuppfödning. Utvecklingen drivs på av framsteg inom biotekniken och gynnsamma internationella råvarupriser.

Mer än hälften av den brukade marken används för närvarande till genmodifierad soja med resistens för olika växtgifter. Sojan började odlas efter ett regeringsbeslut 1996. Sedan dess har odling av genmodifierad soja formligen exploderat till följd av högre lönsamhet vilket drivit ned odling av vete och majs till en andra plats.

Salta gick miste om 415 000 hektar skog mellan 2002 och 2006 enligt officiella uppgifter. Avverkningen ökade yttreligare 2007 när det blev klart att kongressen var nära att anta en lag som skulle begränsa provinsregeringarnas möjligheter att godkänna avverkning av skog.

Enligt miljöorganisationen Greenpeace genomfördes offentliga utfrågningar i Salta 2007 för att godkänna avverkning av nära 426 000 hektar skog, vilket var fem gånger mer än föregående år. Det låg långt över den genomsnittliga årliga avverkningen i landet.

−Mängden tillstånd för avverkning som beviljades i provinsen Salta 2007 är det bästa beviset för att skogslagen betraktades som ett verktyg för verklig förändring. I viss mån har lagen medverkat till förändring – även om det verkade omöjligt så minskade avskogningstakten. Vi gick från en avverkning på i genomsnitt 300 000 hektar per år till 200 000 hektar 2016, säger Juan Carlos Villalonga, politiker som tillhör center-högeralliansen Cambiemos som sitter vid makten.

Juan Carlos Villalonga kom från Greenpeace när han gick in i politiken. Greenpeace var en av ungefär 30 organisationer som under andra halvåret av 2007 genom en intensiv kampanj lyckades med konststycket att samla in en och en halv miljon underskrifter för att uppmana senaten att anta lagen för att skydda skogarna.

Efter påtryckningar från gräsrotsorganisationer hade senatorerna inget val än att anta lagen mot bakgrund att landet hade en avskogningstakt som var sex gånger högre än genomsnittet i världen. Det visar en rapport från Fundación Ambiente y Recursos Naturales, Farn.

Att lagen antogs var ett extraordinärt exempel på civila samhällets deltagande i frågor som rör offentlig politik. Lagen är i dag ett viktigt verktyg för att landet ska kunna uppfylla internationella åtaganden för att bekämpa klimatförändringarna och bevara av biologisk mångfald.

Trots lagen var Argentina ett av de länder där störst skogsområden gick förlorade mellan 2010 och 2015 enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

Lagen framhåller att skogarna levererar livsviktiga miljötjänster och innehåller instruktioner för provinserna kring hur de ska planera markanvändningen, samt att vissa områden ska skyddas. Detta har genomförts i landets 23 provinser med skogar på omkring 54 miljoner hektar, som täcker knappt en femtedel av landets yta.

Rykten har cirkulerat att regeringen har planer på att ändra lagen, men Juan Pedro Cano som arbetar vid det ansvariga departementet säger till IPS att det inte stämmer.

−Tvärtom betraktar vi det som en positiv lag och vi arbetar på att förbättra genomförandet av lagen. Vi har skapat en fond som ska användas för att ersätta markägare som skyddar sina skogar, säger Juan Pedro Cano.

Enligt lagen ska fonden uppgå till 0,3 procent av den nationella budgeten, men finansieringen har aldrig varit i närheten av de nivåerna. De senaste åren har tillgången till medel dessutom minskat, enligt Farn.

Daniel Gutman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *