Satsningar på ren energi gav sänkta elpriser i Chile

Santiago, 180110 (IPS) – För fyra år sedan oroades många aktörer över de stigande priserna på elektricitet i Chile. Sedan dess har landet satsat stort på gröna energikällor – vilket har bidragit till kraftigt sänkta elpriser.

I december 2013 låg elpriserna för privatpersoner och företag i Chile på motsvarande 128 dollar per megawattimme. I slutet av förra året hade priset sjunkit till drygt 32 dollar.

Landets energiminister Andrés Rebolledo säger till IPS att en viktig orsak till detta är införandet av nya lagar som innebär att staten kunnat ta en mer aktiv roll i planeringen av elmarknaden.

–Detta har skapat förutsättningar för en ökad konkurrens på marknaden, säger han.

Tidigare kritiserade stora företag de stigande elpriserna och flera gruvföretag uppgav att de övervägde att lämna landet på grund av de höga kostnaderna.

De nya reglerna innebar dock stora förändringar på marknaden. Fler aktörer, även utländska, fick möjlighet att ta plats på marknaden, vilket även öppnade upp för en ökad elproduktion från andra förnybara källor än vattenkraft. Det handlar främst om sol- och vindenergi, som anses vara landets mest effektiva energikällor.

–Detta skedde samtidigt som ett mycket viktigt teknologiskt skifte inträffade i världen. Förändringarna genomfördes samtidigt som kostnaderna snabbt minskade för i synnerhet sol- och vindenergi, säger Andrés Rebolledo.

Manuel Baquedano, som är ordförande för det ickestatliga Institutet för politisk ekologi, menar att landet genomgått en viktig förvandling och gett plats för fler förnybara energikällor. Han menar att skiftet kom till stånd eftersom många tröttnat på de stora megaprojekt som dominerat marknaden.

–På global nivå är sol- och vindenergi mycket mer konkurrenskraftig än fossila bränslen. I dag är solenergi till och med billigare att producera än kol, säger Manuel Baquedano till IPS.

Han påpekar att förändringarna på den chilenska energimarknaden kunnat genomföras utan några protester från vare sig befolkningen i stort eller landets miljöorganisationer.

Samtidigt pågår fortfarande strider om satsningar på stora vattenkraftverk i landet. Det gäller bland annat bygget av den stora vattenkraftanläggningen Alto Maipo som ett amerikanskt företag står bakom vid den flod som förser huvudstaden Santiago med vatten. Anläggningen började uppföras redan 2007, men bygget ligger för närvarande nere på grund av olika finansiella och byggnadstekniska problem. Planen är dock att bygget ska återupptas under våren.

Marcela Mella, språkrör för miljöorganisationen No al Alto Maipo, säger att man kommer att fortsätta sin kamp mot anläggningen.

–Projektet innebär en risk för Santiagos tillgång till dricksvatten.

Marcela Mella menar att vattenkraftverket dessutom kommer att orsaka bevattningsproblem för de bönder som lever i dess närhet.

Övergången till fler förnybara energikällor går inte att stoppa, menar Manuel Baquedano.

–Det handlar om en global process som Chile redan är en del av och belönats för. Det finns ingen väg tillbaka till fossila källor, säger han.

Samtidigt menar Manuel Baquedano att de sjunkande elpriserna inte är en utveckling som kan fortsätta för evigt och att det därför är viktigt att öka människors kunskaper om behovet av fler satsningar på förnybara energikällor.

Chile har satsat stort på energisektorn under de senaste två åren. Energiminister Andrés Rebolledo säger att det i landet nu finns närmare 250 elkraftsanläggningar, varav hälften har uppförts under den nuvarande regeringens tid vid makten.

–Och hälften av dessa är solenergianläggningar, säger Andrés Rebolledo.

För närvarande är ytterligare 40 projekt under uppbyggnad, och nästan alla uppges vara satsningar på förnybara energikällor.

Tidigare var Chiles elkonsumtion beroende av olja, kol och stora vattenkraftverk. Men det har nu förändrats drastiskt. Mellan 2016 och 2017 minskade importen av fossila bränslen med en femtedel och landet är inte längre beroende av importerad naturgas från Argentina.

Andrés Rebolledo uppger att de förnybara energikällorna, vattenkraften undantagen, stod bakom 5 procent av elproduktionen när regeringen tillträdde 2014, en siffra som i november förra året uppgick till 19 procent. Energiministern säger att om man räknar in vattenkraften betyder detta att nästan hälften av den el som produceras i landet i dag är förnybar. Resten genereras fortfarande av gas, diesel och kol.

Andrés Rebolledo säger att den tidigare målsättningen var att 70 procent av all elproduktion ska komma från förnybara källor 2050.

–Men eftersom förändringen har gått så snabbt kan dessa 70 procent komma att vara 90 procent 2050, och inom de 90 procenten kommer sannolikt solenergin att vara den viktigaste källan, säger han.

Solstrålningen i Atacamaöknen i norra Chile är extremt hög. Landet har optimala förutsättningar för solenergi, och satsningarna på denna förnybara energikälla har gett goda resultat. Foto: Marianela Jarroud/IPS

Floden Maipo löper från Anderna ner till huvudstaden Santiago, vars sju miljoner invånare är beroende av flodens vatten. Här uppförs nu ett stort vattenkraftverk som möter kritik från miljöorganisationer. Foto: Orlando Milesi/IPS

Orlando Milesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *