Stupade i Falklandskriget identifieras

 

Buenos Aires, 180109 (IPS) – Forskare har identifierat kvarlevorna efter 88 argentinska soldater som legat i okända gravar på Falklandsöarna efter kriget mot Storbritannien 1982. Nu pågår arbetet med att kontakta anhöriga.

I december 2016 kom Storbritannien och Argentina överens om att kropparna skulle identifieras och i juni förra året påbörjades arbetet.

−I vissa fall får familjemedlemmar ta emot ringar, krucifix, handskar eller andra tillhörigheter som begravts tillsammans med kropparna. Det är mycket rörande ögonblick, säger Julio Aro, som själv deltog i kriget.

Han återvände till Falklandsöarna 2008 och fann 121 oidentifierade gravar och beslutade sig då för att se till att soldaterna i de anonyma gravarna skulle identifieras.

−Alla familjer reagerar på olika sätt. Några är lättade, andra ledsna. Jag träffade en man som fortfarande hoppades att hans son skulle återvända från Falklandsöarna. Det handlar om trettiofem år av smärta. Dessa människor har utsatts för ett enormt lidande, säger han till IPS.

Processen väntas avslutas i mars eller april då en ceremoni ska hållas på Falklandsöarna tillsammans med anhöriga till de stupade. Namnen på de tidigare oidentifierade soldaterna kommer då att sättas upp på varje grav.

Den argentinska invasionen av Falklandsöarna 1982 kom i ett läge då landets dåvarande militärdiktatur behövde en fråga som kunde ena nationen och föra bort uppmärksamheten från brotten mot de mänskliga rättigheterna som begicks i Argentina. Samtidigt var tanken på en återerövring av Falklandsöarna från Storbritannien något som hade och fortfarande har ett brett stöd bland landets befolkning.

Men Storbritannien slog tillbaka och efter två månader kapitulerade de argentinska trupperna. Under kriget stupade 649 argentinska soldater.

När Storbritannien återtog kontrollen över öarna förvärrades krisen för militärregimen i Argentina vilket beredde väg för landets återgång till demokrati följande år.

Internationella rödakorskommittén, ICRC, anförtroddes uppdraget att identifiera de argentinska soldaterna som begravts i anonyma gravar på Falklandsöarna.

Efter det följde en lång period av intervjuer och insamling av dna-prover från familjemedlemmar som aldrig hade återfunnit sina anhöriga. I juni klev en grupp bestående av 14 experter från Argentina, Australien, Chile, Storbritannien, Mexiko och Spanien i land på Falklandsöarna.

Under sju veckor, under den kalla vintern, arbetade experterna med att gräva upp kroppar, samla in dna-prover, placera kvarlevorna i nya kistor och begrava dem igen i samma gravar.

Analysen av proverna, där jämförelser gjordes med de dna-prover som samlats in från anhöriga, genomfördes på ett laboratorium i Córdoba. Samtidigt genomförde två andra laboratorier i Storbritannien och Spanien tester parallellt för att kunna bekräfta resultaten.

Kropparna var i relativt gott skick tack vare den brittiska översten Geoffrey Cardozo som efter kriget ägnade sex veckor åt att samla in liken och upprätta en militärkyrkogård.

−Han beslutade sig för att skapa en militärkyrkogård med mycket stor värdighet och respekt för de fallna, säger rättsmedicinska antropologen Luis Fondebrider.

Han berättar att Geoffrey Cardozo svepte in alla kroppar och att deras tillhörigheter lades i tre olika säckar. Han ritade även upp en karta över kyrkogården och skrev en rapport.

Kartan och rapporten togs omhand av Geoffrey Cardozo i flera årtionden. Men år 2008 överlämnade han allt till den tidigare soldaten Julio Aro när han träffade honom i samband med ett möte i London som han var inbjuden till av en grupp lokala krigsveteraner.

Julio Aro blev besatt av tanken på att kunna identifiera de argentinska soldater som begravts på Falklandsöarna och Geoffrey Cardozo visste att dokumenten skulle vara till stor hjälp. Julio Aro började arbetet med att söka kontakter och var övertygad om att de anhöriga som förlorat någon i kriget skulle kunna få ett svar en dag.

År 2011 när allt verkade svårare än någonsin hörde journalisten Gaby Cociffi av sig. Han hade bevakat Falklandskriget och blev involverad i projektet. Han fick tag i mejladressen till den brittiska rockstjärnan Roger Waters som var på världsturné och som bland annat skulle uppträda i Buenos Aires. Roger Waters blev offentligt involverad och tog upp frågan när han mötte den dåvarande presidenten Cristina Fernandez i det argentinska regeringspalatset Casa Rosada. Då tog presidenten frågan i egna händer och den 2 april 2012 meddelade hon att hon skickat ett brev till Internationella rödakorskommittén, ICRC om att kontakta Storbritannien och försöka identifiera de argentinska soldaterna.

Det är mer än trettiofem år sedan Falklandskriget mellan Argentina och Storbritannien. Nu underrättas anhöriga till de söner, män och bröder som aldrig återvände hem.

Daniel Gutman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *