Öde VM-stadion en av flera utmaningar för Brasilia

Brasilia, 171129 (IPS) – Inför fotbolls-VM i Brasilien byggdes många nya fotbollsarenor i landet – och den allra dyraste uppfördes i Brasilia. Detta trots att det inte finns några lokala fotbollstraditioner som rättfärdigar satsningen i den konstruerade huvudstaden.

I dag är arenan bara en av flera anläggningar i huvudstaden som gapar tom och dras med enorma driftskostnader.

Staden Brasilia uppfördes i djungeln och stod klar att invigas som landets nya huvudstad 1960.

Vid sidan av fotbollsarenan som knappt lockar några åskådare finns det också ett byggnadskomplex bestående av 16 hus i Brasilia som står övergivet. Tanken var att dessa kontorshus skulle bli ett administrativt center för 15 000 anställda inom myndigheter och statliga företag.

Myndighetskomplexet invigdes i slutet av 2014, men har sedan dess stått outnyttjat på grund av juridiska tvister som ännu inte har avgjorts.

Den tidigare guvernören Agnelo Queiroz har anklagats för att tillsammans med vice guvernören ha tagit emot mångmiljonbelopp i mutor för att driva igenom byggprojektet. Bakom anklagelserna står chefer för byggbolaget Odebrecht, som genomförde bygget tillsammans med ett annat företag, i utbyte mot att de skulle kunna dra in hyresavgifter under kommande 22 år.

Odebrecht är landets största byggbolag och indraget i den stora korruptionsskandal som sedan 2014 har resulterat i att dussintals politiker och företagsledare har dömts till fängelse efter att det avslöjats hur mutor betalats ut i samband med upphandlingen av offentliga projekt. Efter att skandalen avslöjats slöt Odebrecht en uppgörelse med myndigheterna om att samarbeta kring utredningarna.

Både den tidigare guvernören Agnelo Queiroz och hans företrädare på posten sitter redan i fängelse, efter att fällts i ett annat korruptionsfall. Det fallet gällde fotbollsarenan Mané Garrincha, där flera av matcherna under fotbolls-VM 2014 avgjordes.

Kostnaderna för att uppföra arenan låg på mångmiljardbelopp. Många av de tolv fotbollsarenor som byggdes inför fotbolls-VM var omgärdade av korruption, men ingen annan blev så dyr som den i Brasilia.

Mané Garrincha har plats för 72 788 åskådare. Detta i en stad som saknar både fotbollstraditioner och klubbar som kan rättfärdiga en sådan satsning. Det lokala fotbollförbundet medger att genomsnittspubliken när lokala lag spelar på arenan ligger på färre än två tusen åskådare.

Driften av den gigantiska VM-arenan kostar dock enorma belopp för skattebetalarna – på obestämd tid.

Området med tomma myndighetsbyggnader består av hus som är upp till 15 våningar höga och ligger i Taguatinga, en av Brasilias mest tätbefolkade satellitstäder. Ett amerikanskt universitet som planerar att öppna i Brasilien har uttryckt intresse för att ta över de tomma lokalerna – men juridiska strider har satt stopp för denna lösning. Odebrecht uppger att de investerat motsvarande närmare två och en halv miljarder kronor i projektet och planerar att inleda en internationell process för att kräva tillbaka sina pengar.

Skandalen med de tomma myndighetsbyggnaderna utgör bara en del av de problem med stadsplaneringen som Brasilia står inför. Distriktet Brasilia beräknas i dag ha drygt tre miljoner invånare. Det är sex gånger fler än vad man räknade med när Brasilia byggdes upp för sex decennier sedan.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dem.

Mängder av nya byggnader har skjutit upp i Samambaia, som är en av Brasilias största satellitstäder och dit inflyttningen har varit snabb. Foto: Mario Osava/IPS

Fotbollsstadion Mané Garrincha, vars läktare gapat tomma sedan fotbolls-VM. Parkeringen utanför arenan utnyttjas av de tusentals bussar som varje dag används för transportera pendlare som åker in till staden för att arbeta. Foto: Mario Osava/IPS

Laura Morais arbetar i en frisörsalong i centrala Samambaia, en satellitstad till Brasiliens huvudstad som skapades 1989. Hon beklagar att det råder stor brist på nöjen och kulturevenemang i orten. Foto: Mario Osava/IPS

Del av det administrativa center som uppfördes av två privata byggbolag och stod färdigt 2014. De 16 byggnaderna har dock hittills inte kommit till användning, eftersom rättsväsendet fortsätter att utreda de korruptionsanklagelser som riktats mot projektet. Foto: Mario Osava/IPS

Mario Osava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *