Jakten på läkare på 3 000 meters höjd

Porcón, Peru, 171010 (IPS) – Det kan vara svårt att få tillgång till bra hälsovård – särskilt för de som bor i otillgängliga trakter i Anderna i Peru.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, finns det 17,8 läkare, sjuksköterskor och barnmorskor per 10 000 invånare i Peru, men fördelningen över landet är väldigt ojämn. Huvudstaden Lima har tre gånger fler läkare än Huancavelica som är en av landets fattigaste städer och där en stor del av invånarna tillhör ursprungsbefolkningen.

Vid 90 procent av födslarna i stadsområden finns vårdpersonal närvarande. På landsbygden är det så enbart vid 43 procent av födslarna. Därför är det kanske inte förvånande att barnadödligheten på landsbygden är nästan dubbelt så hög som i städerna.

Utsikten är hisnande längs vägen mot Porcón. Området ligger i regionen Cajamarca där Anderna tränger in i Peru. En grupp volontärer som erbjuder grundläggande hälso- och sjukvård uppe i bergen påminns om hur lång färden skulle vara i en nödsituation.

Efter att en buss har tagit volontärerna så långt som det är möjligt påbörjar de sin vandring med utsikt över en dalgång som omges av berg.

Det handlar inte om så många kilometer men de passerar kraftiga stup och steniga passager genom branta betesmarker längs bergens sidor. Stillheten avbryts av deras flämtanden till följd av den höga höjden.

Snart är de framme vid Porcón Alto, ett samhälle högt uppe i Anderna där många arbetar med hantverk.

Här har många väntat länge på dem. Så snart som volontärerna anländer kommer flera kvinnor med små barn som klänger sig fast i mammornas långa kjolar. Spädbarn som bärs i sjal på ryggen kikar fram.

Kvinnorna har många frågor – om grundläggande näringslära, motion och hur sjukdomar kan förebyggas. De har en hel lista med sådant som de vill att volontärerna ska undersöka – ett barns hudutslag, ett barns svårighet att uttala “r”, eller att det gör ont att gå ur sängen på morgonen.

Volontärerna börjar genast med att ta blodtryck och puls, väga barnen och mäta blodsocker.

En hatt med stort brätte skuggar en kvinna vars hud vittnar om att hon arbetat många år i solen. Hon ser ut att vara i 50-årsåldern och har ett litet barn som skruvar på sig i knäet. Hon kisar mot volontärerna som vänder sig mot henne med all sin uppmärksamhet. Hennes uppgifter visar att hon bara är 22 år gammal.

En annan kvinna sitter omgiven av de andra och skalar majs med sitt barn på ryggen. Hennes namn är Celestina. Här i Porcón är hon rotad.

-Ett hus som stod där borta revs, men det var där min mormor och hennes mor bodde, säger hon med en gest mot en plats längre bort.

Ibland är det bra men ibland är det inget bra liv här uppe, berättar hon.

-Ibland blir jag orolig. Min dotter är sjuk just nu och det gör mig ledsen, säger Celestina och rör vid dotterns ansikte.

Dottern Analee blev biten av en insekt under morgonen och hennes kind har svullnat upp ordentligt.

-Jag känner ständig oro för min dotter. Hon behöver kunna gå i skolan. Jag vill att hon ska ha det bra.

Trots att hennes familj har bott på platsen i flera generationer säger Celestina utan tvekan att hon önskar att Analee skulle kunna växa upp i en stad, kanske staden Cajamarca som ligger i närheten.

-Självklart skulle jag vilja bo i en stad, men vi har ingen mark. Var skulle vi bygga ett hus? Här ute på landsbygden lagar vi mat, städar, försöker tvätta oss och väntar. Allt vi kan göra är att vänta på transport för att kunna ta oss till Cajamarca för att få tillgång till riktig vård om någon är sjuk.

Det finns inga läkemedel här som de kan använda för att behandla sjukdomar. Det bästa skyddet är helt enkelt att försöka hålla en god hygien, men ofta är det inte tillräckligt.

Den panamerikanska hälsoorganisationen, Paho, uppger att 19 procent av befolkningen i städerna och 54 procent av befolkningen på landsbygden lever i fattigdom. Omkring 2,5 procent i städerna och 23 procent på landsbygden lever i extrem fattigdom i Peru.

Celestina är 38 år gammal men har en 60-årings hälsa. Hon och många andra som bor här oroar sig över vad som skulle hända om de skulle behöva akutvård. Men när barnen undersöks visar det sig att problemen här handlar om något annat.

En fjärdedel av barnen i Porcón är underviktiga och en fjärdedel är antingen överviktiga eller riskerar att bli överviktiga. Av de vuxna lider 33 procent av fetma och 42 procent av övervikt. De flesta som undersöks i Porcón och Cajamarca lider av högt blodtryck och övervikt. Ett stort antal har diabetes utan att vara medvetna om det. Många känner inte till cancer och vad som kan göras för att minska risken för att drabbas, trots att många släktingar dött i sjukdomen.

-Det finns mycket rädsla. Läkarna säger alltid att de ska hjälpa oss, men vi kan inte alltid ta oss till dem och de kan inte alltid ta sig till oss, säger Celestina.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Andrea Vale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *