Mexiko: Krav på att farlig utvinning av kvicksilver ska kontrolleras

Mexico City, 171003 (IPS) – Sedan USA och EU förbjöd exporten av kvicksilver 2011 har utvinningen ökat kraftigt i Mexiko, särskilt bland privatpersoner som saknar licenser. Ett internationellt avtal som ska minska handeln med det farliga ämnet trädde nyligen i kraft och nu kräver miljöaktivister och experter att handeln med det hälsofarliga kvicksilvret regleras.

Mexiko är numera världens näst största exportör av kvicksilver, efter Indonesien.

Miljöaktivisten Patricia Ruiz säger att en “katastrofal” situation uppstått i hennes delstat Querétaro på grund av utvinningen av kvicksilver, som anses vara ett av de allra farligaste miljögifterna. Hon säger att utvinningen bedrivs vid ett stort antal dagbrott varifrån kvicksilver läcker ut och förgiftar de lokala floderna. -Detta görs av många människor som saknar alternativa försörjningsmöjligheter. De riskerar sin egen hälsa och även sina framtida avkommors, säger Patricia Ruiz, som grundat miljöorganisationen Grupo Ecológico Sierra Gorda, som arbetar för att skydda det rika ekosystem som finns i naturreservatet Sierra Gorda, samt regionens 100 000 invånare.

Delstaterna Querétaro och Zacatecas har vuxit fram som de största producenterna av kvicksilver i landet, och den större delen av utvinningen genomförs av privatpersoner, för vidare export till länder som Bolivia och Colombia. I dessa länder används sedan kvicksilvret främst vid småskalig utvinning av guld – och orsakar nya svåra miljöproblem.

I mitten av augusti började den så kallade Minamatakonventionen att gälla. Det kommer att bli en utmaning för Mexiko att leva upp till dess innehåll. Konventionen föreskriver nämligen att inga nya dagbrott för utvinning av kvicksilver ska tillåtas och att den existerande utvinningen ska fasas ut. Dessutom ska användningen av kvicksilver i ett stort antal produkter minskas och andra begränsade åtgärder genomföras.

Enligt en ny rapport från det statliga mexikanska institutet INECC pågår utvinning av kvicksilver i 8 av landets 31 delstater.

Bara i delstaten Querétaro beräknas utvinningen bedrivas vid 300 olika platser. Det görs genom att malm från mineralen cinnober krossas och sedan upphettas.

Människor kan få i sig kvicksilver genom föda eller genom exponering, vilket leder till skador på hjärnan och det centrala nervsystemet. Barn är känsligare än vuxna, och även foster drabbas då kvicksilver överförs till fostret och hämmar utvecklingen hos barnet.

Mexiko är ett av flera länder i Latinamerika som har ratificerat Minamatakonventionen, men hittills är Brasilien det enda landet i regionen som skickat en rapport om situationen till det sekretariat som har till uppgift att se till att konventionen följs.

Att reglerna mot kvicksilver har skärpts i andra länder har lett till att Mexiko blivit en allt större exportör och under förra året exporterades hela 193 ton kvicksilver till den viktigaste exportnationen Bolivia.

Fernando Bejarano, som arbetar för CAATA, en organisation som bekämpar miljögifter, säger att landets myndigheter hittills har gjort för lite för att hindra den ökande utvinningen av kvicksilver.

-Det handlar om ett socialt problem som hänger samman med fattigdom. Vi kan inte enbart se på det som ett miljöproblem. Än så länge finns det dock inte någon sådan samverkande syn och produktionen kan under kommande år öka ytterligare, säger han till IPS.

En rapport från landets myndighet med ansvar för miljöskydd, Profepa, slår fast att utvinningen av kvicksilver genomförs utan att några åtgärder vidtas för att skydda vare sig människor eller miljö.

Miljöaktivisten Patricia Ruiz, som vunnit flera utmärkelser för sitt arbete, menar att landets myndigheter måste utarbeta en åtgärdsplan som även tar människors behov av försörjning i beaktande. Hon säger att det måste till alternativa inkomstmöjligheter för människor samtidigt som utvinningen av kvicksilver stoppas.

Mexiko kommer att bli tvunget att anta en juridisk handlingsplan för att leva upp till innehållet i Minamatakonventionen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Emilio Godoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *