USA dumpar kycklingkött på afrikanska marknader

Mpumalanga, Sydafrika, 170711 (IPS) – Subventioner i väst innebär att afrikanska lantbrukare inte kan konkurrera på lika villkor. Det skadar fjäderfäindustrin i flera länder i Afrika uppger företrädare i Sydafrika.

-Det kommer att ta kål på industrin här om inget görs för att vända trenden. I Europa och USA finns subventioner som inte den afrikanska lantbrukaren har, säger Luc Smalle, chef för jordbruksbolaget Rossgro, i provinsen Mpumalanga i Sydafrika.

Han hänvisar till uttalanden från den sydafrikanska fjäderfäindustrin där en tredjedel av arbetstagarna har blivit av med sina jobb för att företag har tvingats att lägga ned.

I Europa och USA föredrar många magert, vitt kött från kycklingbröst och vingar. Miljoner ton av det mörkare kycklingköttet på ben och lår exporterades förr till Ryssland från USA och Europa. För tre år sedan infördes ett importförbud av amerikansk kyckling i Ryssland. Det har lett till att USA och Europa sökt nya marknader för det mörkare kycklingköttet som är fetare och av hälsoskäl inte är lika populärt i västvärlden.

Friday Phiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *