Argentina storsatsar på järnvägar

Buenos Aires, 170718 (IPS) – Argentina satsar nu mångmiljardbelopp på nya järnvägar – både för transporter av gods och människor. Och ytterligare tågsatsningar kan vara på gång.

Tidigare var järnvägstrafiken mycket viktig för Argentinas utveckling, men under 1950-talet lades många tåglinjer ned och järnvägsnätet nästan halverades. Nu planerar dock landet att återuppliva järnvägarna för godstrafik, men också som allmänt kommunikationsmedel – i synnerhet runt huvudstaden Buenos Aires, ett område där mer än en tredjedel av landets befolkning bor. Det finns även planer på att bygga ut järnvägsnätet mellan olika städer.

Argentinas järnvägar privatiserades under 1990- talet, men på senare år har en stor del av järnvägsnätet förstatligats igen, på grund av det bristande underhållet. Förra året lanserade regeringen en järnvägssatsning på många miljarder kronor fram till år 2023 i syfte att modernisera befintliga järnvägsnät och bygga nya linjer. Kina kommer att stå bakom en stor del av satsningen, som även innebär att närmare 3 500 nya vagnar och över 100 nya lok ska köpas in från Kina.

Daniel Gutman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *