Förlängt undantagstillstånd i Etiopien

Bahir Dar, 170419 (IPS) – Undantagstillstånd utlystes i Etiopien efter regimkritiska protester för ett halvår sedan. Det förlängdes i slutet på mars med ytterligare fyra månader. Misstron mot regimen är djup hos många som IPS talat med.

Trafiken flyter på över bron som går över Blå Nilen. Här hölls en stor protestmarsch för ett drygt halvår sedan och en kilometer längre ner slutade marschen med att säkerhetsstyrkor sköt skarpt mot obeväpnade demonstranter. Staden Bahir Dar i Amhara-regionen har varit lamslagen i flera månader.

Protesterna skakade framför allt landets största region Oromia men spreds även till städerna Bahir Dar och Gonder i Amhara-regionen.

Regeringskoalitionen EPRDF utlyste undantagstillstånd den 9 oktober som förlängdes i mars med fyra månader. Det har förekommit godtyckliga gripanden, utegångsförbud, förbud mot offentliga möten och restriktioner har införts för medier och användning av internet.

Nu har butikerna öppnat igen men när IPS träffar invånare är det tydligt att missnöjet inte minskat. Frustrationen har vuxit över det som betraktas som grovt statligt förtryck. Men nästan alla är överens om att det inte finns mycket de kan göra i ett land som infört undantagstillstånd.

-Eftersom människor inte kan protestera ber de ihärdigt, säger Stefanos som arbetar i stadens Gonders turistindustri och som inte vill uppge sitt namn av rädsla för att bli gripen.

Förlängningen av undantagstillståndet med fyra månader innebär mindre befogenheter för polisstyrkorna än tidigare. Nu behöver polisen arresteringsorder för att kunna gripa misstänkta eller för att kunna genomföra husrannsakningar. Enligt officiella uppgifter ska ingen längre kunna hållas i häkte utan rättslig prövning. Men missnöjet kvarstår efter vad som hänt tidigare.

-Någon kan komma och säga att de tillhör säkerhetsstyrkorna och be dig följa med dem – du har inget annat val än att lyda, säger Dawit som också arbetar i staden Gonders turistindustri.

Han berättar att hundratals personer gripits.

-Regimen har fängslat, torterat och begått övergrepp mot 20 000 unga människor och dödat hundratals för att ge sken av att ha återställt lag och ordning. Förtryck är det minst effektiva sättet att skapa ordning i varje samhälle där det inte finns något förtroende mellan folket och de styrande, säger Alemante Selassie, Etiopienexpert och professor i juridik vid College of William & Mary.

-Det finns en fortsatt rädsla bland det etiopiska folket och misstro mot regimen. Få ser möjligheter att få en regering som respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, säger Tewodrose Tirfe från Amhara Association of America.

Det som hände under protesterna den 7 augusti förra året finns fortfarande i färskt minne hos invånare i staden Bahir Dar. Då samlades tiotusentals i stadens centrum för att marschera längs huvudleden ut ur staden mot Blå Nilen. Demonstranterna bar palmblad som fredssymboler. Efter att de korsat bron finns olika versioner av vad som skedde.

Några uppger att en demonstrant försökte byta ut den etiopiska flaggan utanför en regeringsbyggnad mot en äldre nationalistisk flagga som är förbjuden i regionen Amhara varpå en vakt sköt demonstranten. Andra uppger att demonstranter kastade stenar på byggnaden och att en vakt sköt ett varningsskott i luften och att demonstranter sedan försökte ta sig in i området och att vakten då avlossade skott mot dem.

Vad som hände sedan är de flesta överens om.

-Säkerhetsstyrkor dök upp från byggnader och sköt in i folkmassan utan anledning. De väntade på en anledning att skjuta, säger en etiopisk präst som vill förbli anonym.

Enligt regeringens siffror sköts 27 människor till döds under dagen och 52 hade mist livet i slutet på veckan. Sammanlagt uppges 227 civila ha dödats i samband med oroligheterna i Amhara-regionen. Andra uppger att det verkliga antalet sannolikt är mycket högre.

-Två personer på min högra sida föll ned döda. En sköts i huvudet och den andra i hjärtat, säger 23-årige Haile som deltog i demonstrationen den dagen.

Sådant våld saknar tidigare motsvarigheter i Bahir Dal som är en populär turistort som är känd för sin avspända atmosfär.

-Staden var i chock i månader, säger den etiopiska prästen.

Men medan månaderna har passerat har vardagen återvänt sakta.

-Människor är trötta på problemen och vill fortsätta sin vardag, säger Tesfaye som arbetar som researrangör.

Många kritiserar regeringen och menar att de styrande inte lyckats ta itu med långvariga strukturella motsättningar mellan den federala konstitutionen och den centralistiska utvecklingsmodellen eller lyckats ta itu med de etniska motsättningarna utan snarare eldat på dessa.

-För tre år sedan när jag kom till universitetet brydde sig ingen om var du kom från. Nu kämpar studenter från Amhara och Tigray mot varandra, säger Haile som arbetar som ingenjör inom telekommunikationsbranschen.

-Den här regeringen har hållit landet samman, om de försvinner kommer det bli som i Somalia, säger Hailes vän Joseph som har släkt både i regionen Amhara och Tigray.

Enligt lokalbefolkningen i staden Gonder har beväpnade jordbrukare stridit mot etiopiska säkerhetsstyrkor i flera månader.

-Jag såg dussintals soldater på sjukhuset i Gonder som var skottskadade och som hade knivskurits. Regeringen har kontroll över städerna men inte landsbygden, säger Henok som utbildar sig till sjuksköterska och som deltog i demonstrationerna i höstas.

-Om regeringen vill skapa äkta stabilitet så borde de möjliggöra för en representativ form av styrning så att alla människor har de företrädare de behöver och förtjänar, säger Tewodrose Tirfe från Amhara Association of America.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dem.

James Jeffreyer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *