Djibouti drömmer om att bli ett nytt Dubai

Djibouti City, 170420 (IPS) – Det lilla landet Djibouti på Afrikas horn har högtflygande planer. Flera nya hamnar, flygplatser och en nybyggd järnväg är bara några av satsningarna som ska sätta nationen på kartan. Men för de flesta vanliga invånare har inte livet förändrats till det bättre.

Fram till nyligen var Djibouti, med blott 900 000 invånare, främst känt för dess heta klimat, för dess gamla järnvägslinje till Addis Abeba i Etiopien och för att husera Främlingslegionen.

Ända sedan självständigheten från Frankrike 1977 har den lilla nationen, som ligger där Röda havet möter Adenviken, arbetat för att få en viktigare regional roll. Från kusten kan man överblicka den stadiga trafiken av fartyg som är på väg till och från Suezkanalen.

Nyligen blev det klart att kinesiska investeringar till ett värde av motsvarande nästan 110 miljarder kronor som ska gå till att bygga sex nya hamnar, två nya flygplatser och en upprustad järnväg. Detta tillsammans med att landet beskrivs som en av de mest dynamiska frihandelsområdena i Afrika är tänkta att ge landet och dess huvudstad Djibouti City en konkurrensfördel.

-Närmare två miljoner afrikanska konsumenter reser till Dubai varje år. Vi vet vad de har på sin shoppinglista och de skulle kunna komma hit i stället, säger Dawit Gebre-ab, som arbetar på landets hamn- och frizonsmyndighet.

En utländsk diplomat som inte vill bli citerad med namn beskriver samtidigt Djibouti som “en oas i ett dåligt kvarter”.

År 2014 kom USA överens om en tioårig förlängning av sin militära närvaro i landet, med möjlighet till ytterligare en tioårsperiod. Här finns den amerikanska militärbasen Camp Lemonnier, som av Barack Obama beskrevs som “extraordinärt viktig”, inte bara i förhållande till Afrikas horn utan till hela regionen.

Även Kina har stora intressen i Djibouti. Vid sidan av de direkta investeringar som gjorts i landet har Kina även gjort enorma satsningar i andra delar av östra Afrika – i synnerhet i grannlandet Etiopien, som är en av världens mest snabbväxande ekonomier och vars import till 90 procent går via Djibouti. Detta är investeringar som Kina vill skydda. Förra året beslutades därför att Kina ska bygga en militärbas i Obock, som när den står klar ska bemannas av 10 000 personer.

Men samtidigt som Djibouti är ett land som numera består av mängder av byggkranar, fina hotell och militärbaser, så pågår också ett helt annat liv i landet.

Den franska prägeln lever på många sätt kvar. I den lilla staden Tadjoura står lokalbefolkningen varje morgon i kö för att köpa sina baguetter, och på samma sätt sett ser det ut över hela landet. Franska är fortfarande ett av de vanligaste språken i landet.

Alla är inte glada över regeringens politik, som lett till en ekonomisk tillväxt som snart förväntas ligga på sju procent. Kritiker menar att landet är en affärsvänlig diktatur vars ledning tjänar stora pengar på sina rika hyresgäster utan att ta hänsyn till alla dem i landet som fortfarande tvingas leva i fattigdom.

-Regeringen bryr sig bara om hur de ska få in pengar. De bryr sig inte om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, eller att skapa rättvisa och jämlika möjligheter för folket, säger en lokal journalist som inte vill bli citerad med sitt namn och som tidigare suttit gripen på grund av sin rapportering.

Drömmen om ett nytt Dubai framstår som fjärran för många vanliga människor i landet. Hela 42 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom och arbetslösheten beräknas ligga på hela 60 procent.

En rapport från USA:s utrikesdepartement från 2014 slår fast att landet Djiboutis regering hårt reglerar yttrandefriheten, och använder sig av övervåld, trakasserier, fängslanden och tortyr mot sina kritiker.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dem.

James Jeffreyer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *