Karibiska ledare vill ha snabb tillgång till klimatbistånd

Roseau, Dominica, 170310 (IPS) – Den tropiska stormen Erika orsakade enorma skador i den lilla västindiska önationen Dominica i augusti 2015. Nu vädjar landets premiärminister Roosevelt Skerrit om snabbare internationella insatser efter alla de svåra stormar som drabbat regionen på senare år.

Stormen Erika krävde minst 24 människors liv på Dominica, lämnade nästan 600 människor utan bostad och orsakade skador för mer än motsvarande nio miljarder kronor. Detta i en önation som har knappa 14 000 invånare. Enligt premiärminister Roosevelt Skerrit kastades landet tillbaka 20 år i utvecklingen.

Strax efter katastrofen sade Roosevelt Skerrit att det skulle krävas miljardbelopp i bistånd för att hjälpa landet tillbaka på fötter. De första hjälpinsatserna kom från Dominicas grannländer, i form av bland annat sjukvård och förnödenheter.

Ett och ett halvt år har nu gått sedan katastrofen, men enligt premiärministern är landet fortfarande bara i det inledande återuppbyggnadsarbetet. Han menar att det internationella samfundet måste bli snabbare på att hjälpa de länder i Karibien som drabbas av tropiska stormar, främst genom FN:s gröna klimatfond, som ska hjälpa länder som drabbas av klimatrelaterade skador.

-Det är avgörande att det finns en snabb tillgång till denna fond för de länder den är tänkt att hjälpa. Oavsett hur hedervärd fonden är så kommer dess påverkan att bli minimal om utbetalningarna blir lika långsamma som från andra institutioner och organ, säger Roosevelt Skerrit till IPS.

Han påpekar att de klimatrelaterade katastroferna både ökat i antal och i styrka.

-Knappast någon i vår region har helt undgått dessa effekter, vilket understryker behovet av att de åtgärder som återfinns i Parisavtalet genomförs, säger Roosevelt Skerrit.

Den gröna klimatfonden, GCF, skapades med målsättningen att hålla de globala temperaturökningarna lägre än motsvarande två grader Celsius. Fonden är en unik global satsning som ska stödja länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna och bidra till klimatsmarta investeringar.

GCF ska bidra till att begränsa klimatutsläppen i utvecklingsländerna och hjälpa särskilt sårbara samhällen att anpassa sig till ett förändrat klimat.

Roosevelt Skerrit satt fram till i februari som ordförande för den regionala karibiska samarbetsorganisationen Caricom som har 15 medlemsstater. Han berättar att han på egen hand fick bevittna den enorma förödelse som orkanen Matthew orsakade förra året, i samband med att han besökte Haiti och Bahamas.

Haitiska myndigheter uppger att fler än 500 personer omkom i katastrofen medan 120 000 familjer fick sina bostäder helt eller delvis förstörda. De ekonomiska skadorna blev enorma. Bahamas premiärminister Perry Christie påpekar att hans hemland även utsattes för den kraftiga orkanen Joaquin 2015 innan Matthew slog till året därpå.

Desmond Brown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *