Svårare för kvinnliga narkomaner att få behandling

Rom/Wien, 170309 (IPS) – En tredjedel av världens narkomaner är kvinnor, men trots det är bara var femte missbrukare som erbjuds vård en kvinna. Det uppger Internationella narkotikakontrollstyrelsen INCB i en ny rapport.

Enligt FN-organets INCB:s årsrapport har antalet kvinnor som dör i överdoser av narkotika ökat under det senaste året. Rapporten slår även fast att kvinnor i lägre utsträckning får vård för sitt beroende jämfört med män. Orsakerna anges vara att “systematiska, strukturella, sociala, kulturella och personliga barriärer påverkar kvinnors möjligheter att få vård för missbruk”.

Rapportförfattarna hävdar dessutom att kvinnor i högre utsträckning än män förskrivs narkotikaklassade och ångestdämpande mediciner – vilket leder till en ökad risk för missbruk av dessa läkemedel. Som exempel nämns att det är vanligare att kvinnor än män avlider i överdoser av narkotikaklassade läkemedel i bland annat Tyskland och Serbien.

INCB, som övervakar hur världens länder lever upp till internationella överenskommelser om narkotika, menar att det behövs nya satsningar och program med särskilt fokus på kvinnors situation.

Enligt årsrapporten har antalet överdoser bland kvinnor ökat snabbare än bland män i bland annat Storbritannien och Nordirland, en utveckling som gäller för alla typer av droger.

INCB menar att världens länder i högre grad bör satsa på vårdinsatser som är inriktade på kvinnliga narkomaner, samt öka anslagen för förebyggande insatser riktade mot kvinnor.

-Vi vill förändra attityderna och påminna människor, i synnerhet beslutsfattare, om vikten av att rättigheterna skyddas för kvinnor som använder droger eller har begått narkotikabrott, sade INCB:s ordförande Werner Sipp i ett pressmeddelande i samband med lanseringen av rapporten.

INCB understryker även behovet av att stärka det förebyggande arbetet gentemot mot grupper som interner, gravida kvinnor, hiv-smittade och aidssjuka, samt personer som jobbar inom sexindustrin. Kvinnliga interner anses vara en av de grupper som löper särskilt stor risk att börja använda droger.

Rapportförfattarna uppmanar även världens länder att i högre grad satsa på alternativ till fängelsestraff för narkotikabrott, däribland vård och sociala insatser. INCB upprepar samtidigt sin uppmaning till världens länder att avskaffa dödsstraffet för narkotikabrott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *