Människor dör av svält i Sydsudan

New York, 170223 (IPS) – Hungersnöd råder nu i delar av Sydsudan enligt uppgifter från landets statistiska centralbyrå. Nästan 1,4 miljoner barn som är akut undernärda riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Över 100 000 invånare riskerar att dö av svält medan ytterligare en miljon riskerar att drabbas av svält i Sydsudan. Det är den första hungersnöden att tillkännages sedan 2012.

Utdragen konflikt är grundorsaken till matkriserna i alla fyra länder.

-Vi kan fortfarande rädda många liv. Den svåra undernäringen och den hotande hungersnöden har i stor utsträckning orsakats av människan. Vår gemensamma mänsklighet kräver ett snabbare ingripande. Vi får inte upprepa katastrofen 2011 med hungersnöden på Afrikas horn, säger Unicefs chef Anthony Lake.

-Humanitära organisationer har med all sin kraft försökt att förhindra denna katastrof. Men vi har också varnat för att det finns en gräns för vad det humanitära biståndet kan uppnå i avsaknad av fred och säkerhet, säger Joyce Luma, vid FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Sydsudan.

Befolkningen i Sydsudan har tvingats ta till alla medel för att överleva.

-I flera månader har jordbrukare fått förlita sig på de växter de kan hitta och fisk de kan fånga, säger Serge Tissot, representant för FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, FAO, i Sydsudan.

Emma Jane Drew som arbetar för hjälporganisationen Oxfam i Sydsudan framhåller också att svälten är människans verk.

-Striderna måste upphöra så att vi kan få ut mat till de som snabbt behöver den och kunna ge stöd till dem vars liv slagits sönder.

Att det nu officiellt är hungersnöd i Sydsudan betyder att människor redan har börjat dö av svält, uppger FAO, Unicef och WFP i ett gemensamt uttalande.

Unity i Sydsudan vid gränsen till Sudan är det värst drabbade området. Hjälporganisationen Läkare utan gränser säger att strider i området har gjort det omöjligt att öppna ett sjukhus.

-Våldets höga nivå har fått allvarliga konsekvenser när det gäller möjligheter att tillgodose grundläggande behov som rent dricksvatten, mat, tak över huvudet och sjukvård. Människor har förlorat allt och kämpar varje dag för sin överlevnad, säger Nicolas Peissel, projektkoordinator vid Läkare utan gränser.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *