Miljontals kenyaner riskerar matbrist i torkans spår

Nairobi, 170214 (IPS) – Den torka som drabbat Kenya är enligt experter den värsta som har drabbat landet på mycket länge. Landets myndigheter uppger att 2,7 miljoner invånare riskerar akut brist på mat.

Kenyas regering har utlyst nationellt krisläge eftersom en svår torka håller stora delar av landet i sitt grepp. Landets myndigheter varnar för att tusentals boskapsdjur inom kort riskerar att duka under på grund av bristen på vatten och bete. Om situationen fortsätter riskerar uppemot 90 procent av boskapen att dö.

Mängder av barn är också hårt drabbade. Enligt officiella uppgifter är närmare en miljon barn nu i behov av akut matbistånd.

-Antalet fall av akut undernäring i norra Kenya, där torkan är som värst, bedöms ligga på 25 procent, säger Mary Naliaka vid hälsovårdsdepartementet till IPS.

I Tiaty i distriktet Baringo kan man se hundratals barn sitta framför grytorna och bara vänta på att maten ska bli klar. Vad de inte vet är att det som finns i grytorna inte är vanlig mat utan en blandning av vilda frukter och rotknölar som kokas i smutsigt vatten, eftersom alla vanliga vattentäkter har torkat ut.

Jordbruksexperten Hilda Mukui, som länge har arbetat i de hårdast drabbade områdena i landet, berättar för IPS att ovanligt höga temperaturer och brist på regn och vatten är stora problem i 23 av landets 47 distrikt. I Baringo står ett stort antal förskolor och skolor tomma eftersom alla elever är ute med sina familjer och letar efter vatten.

Samtidigt varnar landets vattenmyndigheter för att krisen kan vara på väg att förvärras ytterligare, på grund av den långvariga bristen på nederbörd.

Men det är inte bara Kenya som är drabbat. I fredags meddelade Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen att elva miljoner människor i Kenya, Somalia och Etiopien är i behov av akuta hjälpinsatser på grund av torkan.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *