Ursprungsfolk skyddar nästan all biologisk mångfald

Rom, 170213 (IPS) – På ursprungsbefolkningars traditionella marker skyddas 80 procent av den biologiska mångfalden i världen. Samtidigt tillhör dessa folk några av världens mest utsatta grupper, uppger Internationella fonden för jordbruksutveckling.

Av världens befolkning tillhör cirka 370 miljoner människor ursprungsfolken. Det finns cirka 5 000 ursprungsfolk i omkring 70 länder världen över. Folkgrupperna har en utpräglad kultur och språk och 70 procent av ursprungsbefolkningarna i världen finns i Asien och Stillahavsområdet.

I många av dessa kulturer finns det en stark koppling mellan andlighet och miljöfrågor samt sociala och ekonomiska frågor. Ursprungsbefolkningarna lämnar värdefulla bidrag till samhällen genom sin traditionella kunskap och förståelse för förvaltning av ekosystem. De har en djupgående och starkt lokalt förankrad kunskap.

“Men de tillhör också några av världens mest sårbara, marginaliserade och utsatta grupper. Alltför ofta utsätts de för diskriminering,” uppger FN-organet Internationella fonden för jordbruksutveckling, IFAD, inför ett globalt forum för ursprungsbefolkningar som hålls i Rom den 13 februari.

Vid mötet deltar företrädare från ursprungsbefolkningars organisationer från hela världen, samt ledare för partnerorganisationer.

Ursprungsbefolkningarna utgör bara 5 procent av jordens befolkning men 15 procent av de som lever i fattigdom. En orsak uppges vara att de förlorat kontrollen över sina traditionella marker och naturresurser. Allt fler flyttar till städerna när de fördrivs.

“Under århundraden har ursprungsfolken berövats sin mark, sina områden och sina resurser och som en följd av det har de ofta förlorat sitt eget sätt att leva. Ett av de mest effektiva sätten att göra det möjligt för ursprungsbefolkningar att bekämpa fattigdomen är att stödja deras försök att forma och styra sitt eget öde, och att säkerställa att de är medskapare och medförvaltare i nya utvecklingsinitiativ,” påpekar IFAD.

Baher Kamal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *