Radion blir socialt medium för internetlösa

New York, 170213 (IPS) – På måndagen uppmärksammar FN Världsradiodagen, som en hyllning till en gammal teknik som fortfarande har stor betydelse för miljardtals människor. I många fall fyller radion även en social funktion för dem som inte har tillgång till internet.

I världens utvecklingsländer har 75 procent av hushållen tillgång till radio, medan endast 40 procent har tillgång till internet. Detta enligt siffror från FN. För många av de fem miljarder människor som har en radio fungerar tekniken även som ett socialt medium där medborgare får möjlighet att medverka i direktsändningar.

Forskaren Martin Scott, som arbetar vid fakulteten för medier och internationell utveckling vid brittiska University of East Anglia, säger att radiomediets sociala funktioner ofta är förbisedda.

-Via radion kan levande diskussioner hållas och det är lättare att delta via radio än genom en tidning, säger Martin Scott.

Han menar att den levande diskussion som kan föras via radio har många fördelar. Detta eftersom den kan bidra till att låta utsatta människor komma till tals.

-Om man vill att beslutsfattandet ska vara transparent och att hänsyn ska tas till människor med andra perspektiv är en deltagande kommunikation av högsta vikt. Radion är en medieform som kan bidra till detta, säger Martin Scott.

På senare år har många satsningar gjorts för att ge så många som möjligt tillgång till internet. Detta samtidigt som radions viktiga roll för miljardtals människor i utvecklingsländer hamnat i skymundan.

Martin Scott påpekar att en radio är billig att köpa in och inte har några fasta kostnader, till skillnad från internetabonnemang. Dessutom kan radiosändningar göras på en rad olika dialekter och därmed nå ut med viktig information till de många människor i världen som inte är skriv- och läskunniga, och till personer som har dålig syn. Radiosändningarna kan dessutom nå ut till avlägsna platser där inget internet finns.

Mängder av människor i utvecklingsländer har fått tillgång till mobiltelefoner, vilket inte bara har lett till att många fler fått tillgång till internet utan det har också ökat tillgången till radio, eftersom många mobiltelefoner även har en radio.

Martin Scott påpekar att långt ifrån alla har de förutsättningar – däribland tillgång till elektricitet – som krävs för att hänga med på Twitter. Detta samtidigt som en radio ofta kan försörjas med hjälp av batterier eller i vissa fall genom en handvev.

Martin Scott säger att övergångar från AM- och FM-bandet måste hanteras varsamt eftersom effekterna annars kan bli stora. Nyligen rapporterade Radio New Zealand om att tusentals människor på Salomonöarna blev av med tillgången till radio i slutet av januari efter att Australian Broadcasting Corporation, ABC, släckt sina AM-sändningar till förmån för FM-bandet och bolagets webbaserade sändningar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dem.

Lyndal Rowlandser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *