Flera förändringar väntar säkerhetsrådet i januari

New York, 170109 (IPS) – Det har gått lite drygt en vecka sedan Sverige, Bolivia, Etiopien, Kazakstan och Italien klev in som icke-permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd. Men ett större skifte väntas senare i januari i samband med att USA:s nye president Donald Trump tillträder.

Övriga icke-permanenta medlemmar i säkerhetsrådet är Japan, Egypten, Senegal, Ukraina och Uruguay. Säkerhetsrådets permanenta medlemmar – Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA – betraktas som de verkligt mäktiga medlemmarna eftersom de har möjlighet att använda sig av sin vetorätt vid omröstningar.

Den nya administrationen i USA kan därför innebära ett större politiskt skifte i säkerhetsrådet än rotationen av de icke- permanenta medlemmarna. I december fördömde säkerhetsrådet de israeliska bosättningarna på ockuperad mark i en historisk resolution efter att USA lagt ner sin röst. Den blivande presidenten Donald Trump skrev strax efter på Twitter att “när det gäller FN kommer saker och ting vara annorlunda efter den 20 januari”.

USA:s FN-ambassadör Samantha Power som utnämndes 2013 av president Barack Obama konstaterade att ett fortsatt byggande av bosättningar på ockuperade områden skulle underminera Israels säkerhet. Samantha Power ska ersättas av South Carolinas guvernör Nikki Haley efter att Donald Trump tillträtt den 20 januari.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog som håller i ordförandeklubban i januari tonar ner de politiska konsekvenserna för säkerhetsrådet av maktskiftet i USA.

-Jag har inte talat med någon från den nya administrationen, men jag förväntar mig att när de ser det arbete vi gör, att de kommer att förstå att det ligger i USA:s intresse, sade Olof Skoog vid ett möte med journalister i tisdags.

Med en ny amerikansk president, nya medlemmar i säkerhetsrådet och en ny FN-chef sade Olof Skoog att han hoppades kunna utnyttja andan för en nystart i säkerhetsrådets arbete.

Han sade att han inte förväntade sig några särskilda utmaningar i säkerhetsrådets arbete till följd av den nya administrationen i USA, utan sade att han såg fram emot samarbetet.

Han beskrev Samantha Power som en stark röst och med en syn som han i många fall delar. Han sade att han också har ett gott samarbete med Nikki Haley.

Sverige har officiellt erkänt staten Palestina, vilket går tvärt emot tillträdande president Donald Trumps inställning.

Italiens premiärminister Paolo Gentiloni sade att han hoppades att Italien skulle kunna lyfta Israel-Palestina-konflikten högt upp på FN:s agenda under landets ordförandeskap i säkerhetsrådet i november. Migration från Mellanöstern och Syrien väntas också vara en fråga som Italien kommer att prioritera under året. Nederländerna och Italien delar på en plats och Nederländerna kliver in som icke- permanent medlem i säkerhetsrådet 2018.

Det är första gången som Kazakstan tar plats i FN:s säkerhetsråd. Det centralasiatiska landet är angeläget att betraktas som en internationell stormakt. Kazakstan har bidragit till att skapa en kärnvapenfrizon i Centralasien och kan komma att bidra med nya perspektiv i säkerhetsrådets diskussioner om icke-spridning av kärnvapen.

För första gången sedan 1979 har Bolivia fått en plats i säkerhetsrådet. Etiopien är från och med januari också en av de icke-permanenta medlemmarna i rådet. Landet bidrar med mycket personal till FN:s fredsbevarande insatser.

Under januari när Sverige är ordförande i säkerhetsrådet kommer säkerhetsrådets prioriteringar att vara Syrien, Sydsudan och Kongo, enligt FN-ambassadör Olof Skoog. Han lyfte också fram stora förflyttningar av befolkningar, krympande resurser och Boko Harams framfart i området kring Tchadsjön.

Andy Hazel och Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *