Krav på mer resurser till fredsbyggande fond

New York, 161005 (IPS) – Trots kriser och konflikter, klimatförändringar och flyktingar är länders insatser inriktade på att reagera på kriser snarare än att förhindra dem, uppger FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson.

Världens militärutgifter uppgick förra året till 1 676 miljarder dollar enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. Det kan ställas i kontrast till de 8 miljarder dollar som i år avsatts för FN:s fredsbevarande uppdrag och de 100 miljoner dollar som är den årliga budgeten för FN:s fredsbyggande fond.

FN:s fredsbyggande fond är kraftigt underfinansierad. Den 21 september hölls en givarkonferens för fortsatta insatser. Sammanlagt lovade 30 länder att bidra med 152 miljoner dollar – drygt hälften av målet på 300 miljoner dollar.

-FN:s institutioner har en tendens att vara reaktiva i stället för att arbeta förebyggande, säger Macharia Kamau, Kenyas FN-ambassadör.

Hon menar att en del av utmaningen är att FN kommer in och “släcker bränder” först när saker och ting håller på att falla samman.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att världens konflikter pressar FN-systemet till det yttersta.

De som förespråkar fredsbyggande insatser menar att satsningar som kan ske med hjälp av FN:s fredsbyggande fond kan spara pengar och minska behovet av stora fredsbevarande insatser.

-Om vi från första början hade kunnat förhindra att konflikter uppstår hade vi inte haft den flyktingsituation som vi har i dag som sätter en stor press på individer och länder, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

FN:s fredsbyggande kommission, som precis som den fredsbyggande fonden, skapades 2005 fick ett utökat mandat i april i år. I det fredsbyggande uppdraget ingår nu utöver arbete för återhämtning efter konflikter även omfattande insatser för att aktivt arbeta för att förebygga konflikter och “upprätthålla fred”.

-“Att upprätthålla fred” handlar om förebyggande arbete redan vid tidiga varningar och under konflikter – och efter konflikter. Det handlar om att beakta hela skalan av sociala, politiska och ekonomiska faktorer som kan bidra till fred, säger Jan Eliasson, FN:s biträdande generalsekreterare.

FN:s fredsbyggande fond har hittills bland annat bidragit till födselregistrering av 350 000 barn i Elfenbenskusten som fötts innan eller under den senaste konflikten. Detta för att undvika att dessa barn hamnar i ett rättsligt vakuum utan tillgång till sociala skyddsnät, högre utbildning och arbete.

Jonathan Rozen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *