Efter fångenskap bekämpar hon människohandel

New York, 160928 (IPS) – Nadia Murad hölls som sexslav av Islamiska staten i tre månader innan hon lyckades fly. Nyligen utnämndes hon till goodwill-ambassadör för FN- organet UNODC.

UNODC är FN:s ledande organ för bekämpning av all form av människohandel, vilket inkluderar sexuellt slaveri och tvångsarbete.

Nadia Murad var en av flera unga yazidier som tillfångatogs av Islamiska staten i hembyn Kocho i norra Irak och tvingades till sexuellt slaveri.

Islamiska staten dödade män och äldre kvinnor i byn, däribland Nadia Murads mamma och hennes sex bröder. Tillsammans med flera andra kvinnor och barn togs hon till fånga.

Terrorgruppens förföljelser av yazidier kan klassas som försök till folkmord enligt FN:s utredare.

Nadia Murad lyckades fly i november 2014 när den som höll henne fången lämnade dörren olåst. Hon lyckades få skydd hos en familj som efter flera dagar kunde smuggla ut henne. Hon kom till ett flyktingläger i Duhot i norra Irak innan hon sökte och beviljades asyl i Tyskland.

Sedan dess har hon rest runt för att berätta om vad som händer det yazidiska folket och även talat inför FN:s säkerhetsråd.

-Islamiska statens mål är att förstöra yazidiernas identitet genom våldtäkter, rekrytering av barn och förstörelsen av tempel, säger Nadia Murad.

Hon säger att Islamiska staten har gjort sig skyldiga till folkmord och kräver att de ställs inför den internationella brottmålsdomstolen och att kompensation fastställs för yazidier som utsatts.

Nadia Murad lyfter också fram att många fortfarande lever på IS-ockuperat territorium. Hon vill se ett slut på ockupationen och uppmanar stater att ta emot yazidiska flyktingar.

Islamiska statens brott mot folkgruppen yazidier har granskats i detalj av FN:s utredningskommission för Syrien. Över 3 200 kvinnor och barn beräknas fortfarande hållas som fångar av terrorgruppen.

-Nadia Murad kommer att bidra till att ge nödvändig uppmärksamhet till de internationella ansträngningarna att sätta stopp för människohandel och se till att frågan finns kvar på säkerhetsrådets dagordning, säger Sarah Mendelson, USA:s representant vid Ekonomiska och sociala rådet, Ecosoc.

Lindah Mogeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *