Mexico Citys expansion skapar spänningar

Mexico City, 160927 (IPS) – Utbredningen av olika urbana projekt fördriver människor från sina hem, uppger en grupp som representerar lokalbefolkningen i en del av södra Mexico City.

-Det sker förändringar i livsmiljön och priserna drivs upp i en process där vi inte tas med i beräkningen, säger Natalia Lara, som tillhör den lokala gruppen och som läser en magisterutbildning i offentlig politik.

Hon bor i närheten av ett asfaltsverk som ägs av staten och som blivit en källa till konflikt mellan invånare i de södra stadsdelarna och de styrande i staden med Mexico Citys borgmästare Miguel Mancera i spetsen.

Från början var planen att bland annat anlägga ett industriområde på platsen, men i ett försök att dämpa protester presenterade borgmästaren en plan för att i stället skapa en ekologisk park i området. Detta trots att marken är förorenad och att ekosystemen skulle behöva många år för att återhämta sig.

I maj förra året meddelade borgmästaren att asfaltsverket skulle stängas och platsen återställas, trots att det inte finns någon plan för hur det ska ske.

Konflikter som uppstår kring offentliga platser kommer vara i fokus vid UN Habitat III, FN:s tredje världskonferens på tema boende och hållbar utveckling, som äger rum i Ecuadors huvudstad Quito den 17 till 20 oktober i år. Syftet med konferensen är att etablera en ny urban agenda och att förnya det globala politiska åtagandet för en hållbar urbanisering.

Elías García, miljöaktivist och ordförande för organisationen Ecoactivistas i stadsdelen Iztacalco, i östra Mexico City, känner väl till problematiken.

-Det finns helt klart en brist på planering och visioner. Strategin att enbart satsa på projekt som har ett ekonomiskt fokus drabbar oss. Det finns inget intresse för att skapa områden som bidrar till ett förbättrat samhällsliv. Vi blir allt mer isolerade. Människor tar inte längre med sig sina barn till parkerna för att leka utan går till köpcentrum i stället. Stommen i samhället rasar samman. Det här är allvarliga problem.

Luisa Rodríguez, forskare vid Instituto de Investigaciones José María Luís Mora, säger till IPS att människors rätt till staden, till en ren miljö och till bostäder avgörs av var de bor.

-En mycket fragmenterad stad bygger på en modell som bara gynnar ett fåtal och som innebär en ofullständig tillgång till utbildning och hälsovård där möjligheten att utöva sina rättigheter avgörs av var man bor, säger hon.

Ett antal konflikter har uppstått mellan invånare och de styrande i Mexico City bland annat gällande byggprojekt i den västra delen av staden, i Chapultepec som är stadens gröna lunga. I ett offentligt samråd röstade invånare i stadsdelen emot ett projekt som byggde på ett partnerskap mellan offentliga och privata aktörer och som handlade om att uppföra ett upphöjt promenadstråk kantat av butiker. De styrande har i stället beslutat sig för att bygga en station på platsen som ska fungera som en knutpunkt i anslutning till ett hotell på 50 våningar och ett köpcentrum.

“De negativa aspekterna av att fördriva människor som bor i dessa områden har inte granskats. Det strider mot begreppen om hållbarhet och strategiplanen som de styrande påstår sig stödja,” skriver stadsplaneraren Daniela Jay i specialtidskriften Arquine i en kommentar till projektet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Emilio Godoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *