FN-konvention för funktionsnedsatta fyller tio år

New York, 160628 (IPS) – Tio år har gått sedan FN antog en konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, kallad CRPD. Konventionen har gett resultat, men ännu återstår mycket arbete för att den ska tillämpas fullt ut. Det framkom nyligen vid ett FN-möte.

Företrädare för de 165 länder som omfattas av konventionen träffades nyligen för att diskutera i vilken grad den tillämpas, samt för att välja medlemmar till den expertkommitté som arbetar för CRPD.

Företrädare för organisationer menar att det är särskilt viktigt att personer med funktionsnedsättningar fullt ut erkänns sina mänskliga rättigheter och att dessa delar av konventionen blir respekterade.

Vladimir Cuk, ordförande för International Disability Alliance, säger till IPS att ett av de viktigaste inslagen i FN-konventionen handlar om att personer med funktionsnedsättningar själva ska ges möjlighet att påverka frågor som berör dem. Trots detta menar han att det inom FN-systemet snarare har blivit mindre vanligt att organisationer som arbetar med dessa frågor blir konsulterade.

-Vi är de främsta experterna när det gäller frågor om funktionsnedsättningar, så det handlar om diskriminering när så inte sker, säger han.

Den nya kommitté som valdes fram består av personer som själva har olika funktionsnedsättningar. Collin Allen från International Disability Alliance påpekar att detta sig kommmer att innebära en stor utmaning för FN, i samband med att kommittén ska hålla sina möten.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *