Desperat jakt efter mat på Madagaskar

Bekily, Madagaskar, 160621 (IPS) – En ihållande torka har lett till att över en miljon människor på Madagaskar lider svår brist på mat. I landets södra delar har många tvingats ta till desperata metoder för att få något att äta.

Havasoa Philomene bor i Bekily, som är ett av de hårdast drabbade distrikten i en av landets södra regioner. När skördesäsongen började i slutet av maj kunde hon inte skörda någon majs eftersom den långvariga torkan lett till att sjubarnsmamman tvingats koka och äta upp de majskorn som egentligen skulle ha använts till sådd.

Tusentals barn i regionen lever för närvarande på frukter från vilda kaktusar, trots att denna diet orsakar kraftig förstoppning. Den mycket svåra torkan har dock ställt många utan något val.

-Vi fick majsfrön i januari som skulle användas till sådd, men de flesta av oss hade ätit upp allt inom bara tre veckor eftersom det inte finns något annat att äta, berättar Havasoa Philomene, 53. Enligt FN:s jordbruksorganisation FAO är över 45 000 människor hårt drabbade av torkan bara i distriktet Bekily. Det amerikanska biståndsorganet USAID bedömer att 1,1 miljoner människor på södra Madagaskar lider brist på mat, vilket motsvarar över 80 procent av landsortsbefolkningen i landets sju sydliga distrikt.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, uppger att torkan har lett till att många redan tidigare fattiga hushåll tvingats sälja av sina boskap, sina kläder och husgeråd i jakten på mat.

I januari genomförde USAID en insats där tusentals hushåll fick tillgång till majsfröer, men i många fall hade inte familjerna möjlighet att vänta på en ny skörd.

-De skulle ha planterats i februari, men människor är mycket hungriga, säger Havasoa Philomene.

Även den föregående skördesäsongen drabbades många av en svår missväxt, vilket var skälet till att många jordbrukarfamiljer inte hade någon egen majs att odla.

Jordbrukaren Rasoanandeasana Emillienne säger att årets torka är den värsta hon upplevt under de senaste 35 åren.

-Jag har aldrig upplevt en liknande hunger. Vi försöker klara oss dag för dag, men inget vet vad som kommer att hända om regnen inte kommer snart, säger Rasoanandeasana Emillienne, som är mamma till fyra barn.

Madagaskar har varit utsatt för problem med torka ända sedan 2013. Shalom Laison, som är programchef för biståndsorganisationen Adventist Development and Relief Agency, ADRA, säger att minst 80 procent av de skördar som förväntats under maj och juni nu kommer att gå förlorade.

Värst är situationen i landets södra regioner, som också är de fattigaste. Enligt USAID tjänar 90 procent av befolkningen här mindre än motsvarande två dollar om dagen.

Enligt Willem Van Milink, som är expert på matsäkerhet vid WFP, är situationen särskilt akut för 665 000 människor.

-De lider av svår brist på mat och har behov av akut matbistånd, säger han.

Enligt FN:s kontor för humanitära insatser, OCHA, har väderfenomenet El Niño förvärrat torkan i flera länder i södra Afrika med uteblivna skördar som resultat. Närmare 14 miljoner människor uppges lida brist på mat i länder som Angola, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Malawi och Sydafrika.

Dina Esposito vid USAID menar att situationen i södra Madagaskar och flera andra länder i Afrika skiljer sig från andra katastrofer eftersom en torka kommer mer smygande än exempelvis en kraftig cyklon.

Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *