Ökad regional handel kan förbättra välstånd i Afrika

Madrid/Kairo, 160301 (IPS) – Nyligen möttes över 1 500 representanter för den offentliga och privata sektorn samt statschefer för att diskutera investeringar och hur handeln mellan de afrikanska staterna kan öka genom det nya frihandelsområdet TFTA.

Avtalet om det nya frihandelsområdet Tripartite Free Trade Area undertecknades i juni förra året av 26 afrikanska statschefer som representerar 620 miljoner konsumenter och en sammanlagd BNP på motsvarande nära 10 300 miljarder kronor. Det nya frihandelsområdet förenar de tre befintliga handelsblocken SADC, EAC och Comesa.

Mötet i Sharm el-Sheikh i Egypten lockade investerare inom energi, informations- och kommunikationsteknik, finansiella tjänster, handel, jordbruksnäring, hälsovård och läkemedel. Statschefer och regeringsrepresentanter från Etiopien, Ekvatorialguinea, Gabon, Nigeria, Sudan och Togo deltog i mötet. Deltagarna enades om att mobilisera stora investeringar men inga officiella siffror presenterades.

I dag utgör handeln mellan de afrikanska staterna bara 13 procent av kontinentens totala handel. Den låga regionala handeln beror på olika handelshinder och att på att många länder handlar med råvaror – produkter som efterfrågas i resten av världen men inte i Afrika. Det har också gjort ekonomier sårbara för ekonomiska chocker och protektionistisk handelspolitik.

-Näringslivet är redo att investera. Afrika är framtidens kontinent, detta är helt klart. Men det finns stora hinder som skrämt bort storföretag. Afrikanska regeringar måste stifta lagar som underlättar för företag, bekämpa den omfattande korruptionen och avlägsna byråkratiska hinder, reformera de finansiella systemen för att möjliggöra återexport av kapital och vinst, verka för demokratiskt styre och ett slut på alla väpnade konflikter, säger en diplomat från den egyptiska delegationen som deltog i mötet och som vill vara anonym.

Enligt diplomaten utgör korruption, vid sidan av instabilitet, det största hindret för investeringar.

-Handeln mellan de afrikanska staterna kommer inte att öka om länderna inte gör något åt handelshinder och bristen på infrastruktur och bygger vägar och hamnar för att varor ska kunna transporteras.

“Tiderna har förändrats. Intresset för kontinenten ökar märkbart och några av de nya ekonomiska aktörerna kommer från Sydamerika, Östeuropa och den egna kontinenten även om gamla och nya aktörer från Europa, Nordamerika och Asien fortfarande har en viktig betydelse. Det är värt att notera att den privata sektorn visar ett större intresse för konsumentmarknader som mat, IT, turism, finans, och detaljhandel,” står det i ett av dokumenten från mötet i Sharm el-Sheikh.

Antalet personer på kontinenten som är i arbetsför ålder beräknas till 382 miljoner. Kontinentens sammanlagda BNP på motsvarande nära 17 100 miljarder kronor, en växande medelklass på över 313 miljoner konsumenter och en konsumtion som beräknas uppgå till nära 12 000 miljarder kronor år 2020 väcker investerares intresse.

Vid Afrikanska unionens möte i Johannesburg i juni förra året inleddes förhandlingar om att skapa ett kontinentalt frihandelsområde, CFTA, för alla afrikanska stater till 2017.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Baher Kamal och Fareed Mahdy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *