Sjunkande råvarupriser hotar ekonomisk tillväxt i Papua Nya Guinea

Canberra, 160229 (IPS) – På senare år har den ekonomiska tillväxten varit hög i det fattiga men resursrika Papua Nya Guinea. Men sjunkande råvarupriser har nu lett till att tillväxten sjunkit kraftigt och för staten har klyftan mellan intäkter och utgifter snabbt ökat.

Papua Nya Guineas ekonomi har varit en av de snabbast växande i Stillahavsregionen. Tidigare förväntades exploateringen av landets stora naturtillgångar leda till en tillväxt på närmare 15 procent, men nu har siffran för årets förväntade tillväxt skrivits ner till endast 3 procent. Detta samtidigt som landet har en stor statsskuld.

En starkt bidragande orsak är de sjunkande råvarupriserna. Experter menar att det är hög tid att man börjar arbeta för att landets ekonomi ska bli mer mångsidig.

-Det är mycket viktigt att fler företag startar och jordbruket utvecklas för att kunna skydda ekonomin mot de sjunkande priserna, säger ekonomen Busa Jeremiah Wenogo som arbetar i huvudstaden Port Moresby, till IPS.

Han menar att de flesta ekonomer är överens om att landet måste arbeta för att bli mindre beroende av exportintäkter. Papua Nya Guinea är rikt på bland annat olja, naturgas, mineraler och timmer. Men korruption och låga bolagsskatter har bidragit till en ojämn fördelning av inkomsterna från råvaruexporten och en stor andel av befolkningen lever i fattigdom. Av landets 7,3 miljoner invånare befinner sig 40 procent under fattigdomsgränsen, medan endast 12 procent har tillgång till elektricitet och bara var 20:e invånare har en riktig anställning.

För ett par år sedan slutfördes bygget av ett stort naturgasprojekt i samarbete med energijätten Exxon Mobil som syftade till att landet skulle kunna exportera stora mängder naturgas.

Landets regering planerade att använda intäkterna till att investera i infrastruktur och samhällsservice, men när projektet stod klart 2014 började priserna på både olja och naturgas snabbt att sjunka. Under förra året minskade statens intäkter från både gruv- och energisektorn kraftigt, vilket ledde till nedskärningar av de offentliga utgifterna för bland annat skolorna.

Odongo F Odhuno vid Nationella forskningsinstitutet menar att Papua Nya Guinea måste satsa på det inhemska jordbruket för att skapa en mer hållbar utveckling. Närmare 80 procent av landets befolkning är jordbrukare och nästan allt kaffe som produceras i landet odlas av småodlare.

Förra året lanserade regeringen en satsning för att utveckla jordbruket, men Odongo F Odhuno menar att det behövs större insatser för att bland annat utbilda jordbrukare, kunna utöka produktionen och förbättra leverantörsleden.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *