Rekordlågt grundvatten i Zimbabwe efter uteblivna regn

Bulawayo, 160225 (IPS) – Den värsta torkan på flera år har slagit hårt mot Zimbabwes jordbruk. Belastningen på grundvattnet har ökat i takt med klimatförändringarna.

-Situationen är fruktansvärd. Bara ett fåtal vattenbrunnar har vatten. Vår inkomstkälla går upp i rök. Vi trodde inte att vattnet kunde försvinna eftersom vi alltid har haft fungerande borrhål och brunnar, förklarar Sijabuliso Nleya som äger en bit mark i Douglasdale, ett jordbrukssamhälle i utkanten av staden Bulawayo.

Zimbabwes befolkning har länge förlitat sig på grundvattnet för bevattning under torrperioder. Nu uppger klimatdepartementet att tusentals borrhål torkat ut över hela landet. Det medför ytterligare påfrestningar för jordbruket som är underfinansierat och starkt beroende av regn.

I Bulawayo fungerar stadsträdgårdarna som ekonomiska skyddsnät för låginkomsthushåll. Myndigheterna uttrycker nu sin oro över hur bristen på vatten kommer att påverka människors inkomster och hälsa bland de som livnär sig på råvaror från dessa trädgårdar.

Enligt landets miljö-, vatten-, och klimatminister Oppha Kashiri har över 12 000 borrhål i landet torkat ut.

-Våra vattenkällor har torkat ut i alla sju upptagningsområden, sade Oppha Kashiri i ett möte med journalister den 4 februari i år.

President Robert Mugabe har utfärdat katastroftillstånd i delar av landet eftersom en fjärdedel av befolkningen hotas av brist på mat. Hjälporganisationer uppger att uppåt 2,5 miljoner människor är i behov av matbistånd. Landets jordbruksdepartement har meddelat att uppåt 90 procent av den majs som såddes förra året har gått förlorad.

Enligt det afrikanska samarbetsorganet SADC:s program för grundvatten och torka förlitar sig 70 procent av befolkningen på grundvattnet. En analys som gjordes 2015 visade att bristen på grundvatten förvärrats till följd av klimatförändringarna.

Zimbabwes nationella vattenmyndighet uppger att 70 procent av befolkningen bor i områden på landsbygden och förlitar sig primärt på vatten från borrhål och brunnar. Människor och boskap tvingas nu dela på det lilla vatten som finns.

Allt fler människor i städerna använder grundvatten och nya hål borras trots att det är förbjudet vilket lett till att grundvattnet sjunkit ytterligare. Införda skatter har inte heller kunnat minska den utbredda användningen av grundvatten.

Zimbabwes vicepresident Emmerson Mnagagwa meddelade den 10 februari att landet är i behov av motsvarande 13 miljarder kronor för att kunna hantera torkan. Enligt landets jordbruksdepartement har över 16 000 boskap gått förlorade till följd av torkan.

Peter Makwanya som arbetar som klimatforskare i landet menar att en lösning är fler reservoarer för regnvatten eftersom miljontals liter kan gå till spillo i samband med skyfall.

-Det finns ett stort antal hållbara sätt att spara vatten genom att tillvarata regnvatten. Jordbrukare kan återanvända bad-, disk-, och tvättvatten och på det sättet kan de bidra betydligt till att trygga tillgången till vatten. Med nedgångar i grundvattennivåer ska vi inte uppmuntra människor att fortsätta använda grundvattnet, säger han till IPS.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *