Mikrolån har gett bangladeshiska kvinnor en framtid

Rangamati, 160218 (IPS) – Ett program med mikrolån har förändrat livet för många tidigare utblottade kvinnor i regionen Chittagong i Bangladesh. Genom att starta egna företag har kvinnorna kunnat ta sig ur fattigdomen, men också fått en starkare ställning gentemot männen.

Tre kvinnor sitter och syr kläder i en liten butik som är den enda i sitt slag i området. Affärsägaren Minu Bai Marma, 27, tar leende emot alla nya kunder som kommer in för att göra beställningar på klänningar.

Fram till för sju år sedan var dock livet inte alls lika roligt för henne. Tillsammans med sin man levde Minu Bai Marma ett mycket fattigt liv som tillfällig jordbruksarbetare i regionens bergiga terräng.

-Vi hade bokstavligen inga pengar alls utan tvingades arbeta som daglönare. När vi inte lyckades få några jobb fick vi heller inga pengar, berättar hon.

Minu Bai Marma bor i Rangamati, ett av tre distrikt i Chittagongs bergsområden, 35 mil sydöst om huvudstaden Dhaka. Här tjänar befolkningen i genomsnitt bara 40 procent av den redan mycket låga nationella genomsnittslönen.

Men i distriktet finns även ett mikrofinansieringsprogram kallat YPSA som syftar till att stärka lokalbefolkningen. Minu Bai Marma gick med i oktober 2009. Hon började med ett lån på motsvarande 50 dollar som hon lyckades betala tillbaka med hjälp av små avbetalningar fram till sommaren därpå. Sedan tog hon nya lån för att satsa i sin verksamhet, lån som även de har betalats tillbaka. Med hjälp av de lånade pengarna kunde hon bland annat köpa en egen symaskin.

-Det var min dröm och inom kort blev jag duktig på att sy klänningar. Mitt liv har förändrats efter att jag gick med i YPSA. I dag har jag ett riktigt hem. Mina barn går i skolan och vi kan äta ordentlig mat, berättar Minu Bai Marma för IPS.

Hon har kunnat lämna fattigdomen bakom sig. Utvecklingen har varit liknande för många andra av de 25 000 människor i regionen som gått med i YPSA, berättar Mohamad Manzur Murshed Chowdhury, som är chef för programmets ekonomiska avdelning.

-Vi riktar oss till personer som lever i extrem fattigdom. Vi lånar inte bara ut pengar utan varje medlem får dessutom viss utbildning. I samband med gemensamma gruppmöten får de information om olika affärsmöjligheter och kan hjälpa varandra, säger han till IPS.

YPSA har med tiden kommit att låna ut stora summor utan säkerhet till människor som tidigare var djupt fattiga och hade få möjligheter att göra sina röster hörda.

En annan kvinna som tack vare programmet har fått ett nytt liv är Cheya Chakma, 26. Hon driver numera en souveniraffär i Rangamati tillsammans med sin man. Företaget startades med hjälp av mikrolån.

-Tidigare var jag utblottad och tvingades tigga för att överleva, i dag är jag stolt över att kunna klara mig så bra. Nu kan jag besluta vad jag ska göra med min familj och planera för vår framtid, säger Cheya Chakma.

Många bangladeshiska kvinnors liv har helt förändrats tack vare mikrolånen. Många av de utvecklingsprogram som finns i det fattiga landet fokuserar på att stärka kvinnors situation och ställning. Det har gett resultat menar Hasib Hossain vid organisationen Proyas Manabik Unnayan Society, som gör återkommande radioprogram där de lyfter fram exempel på kvinnor som lyckats förändra sina liv med hjälp av mikrolån.

-I ett manligt dominerat konservativt samhälle förtrycks alltid kvinnorna. Men utvecklingssatsningar på kvinnor har lyckats bryta fördomarna. I dag är fler kvinnor på landsbygden engagerade i näringslivet, vilket är ett bevis för att de har blivit friare, säger Hasib Hossain.

Olika studier visar att kvinnor som får tillgång till resurser kan hjälpa sina familjer och hela lokalbefolkningar ur fattigdomen. När kvinnor börjar tjäna egna pengar investerar de nästan allt i den egna familjen, medan andra undersökningar visar att för varje år en flicka går i skolan så ökar familjens inkomster med upp emot 20 procent. Utbildade flickor blir utbildade mödrar som i sin tur får friskare barn som i högre grad själva får gå i skolan.

Shireen Haq, vid Naripokkho, en av Bangladeshs främsta kvinnoorganisationer, menar att de ekonomiska förutsättningarna är viktiga för kvinnors frigörelse.

-Kvinnor som har inkomster får mer att säga till om jämfört med kvinnor som inte tjänar några egna pengar, säger hon till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Naimul Haq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *