FN kräver nolltolerans mot kvinnlig omskärelse

New York, 160210 (IPS) – FN bedriver en global kampanj mot kvinnlig omskärelse, en mycket skadlig sedvänja som främst förekommer i Afrika. Flera länder har på senare år förbjudit könsstympning, men målet med kampanjen är en global nolltolerans mot företeelsen.

Kvinnlig omskärelse praktiseras främst i vissa länder i Afrika, men förekommer även i Mellanöstern, delar av Asien och bland vissa minoritetsgrupper i Europa. Den globala kampanj som leds av FN:s befolkningsfond, UNFPA, och dess barnfond Unicef, bygger på fakta och siffror om hur skadlig och farlig könsstympning är.

I samband med att FN på lördagen uppmärksammade internationella dagen mot kvinnlig könsstympning underströk generalsekreterare Ban Ki-Moon att många är engagerade i kampen mot den livsfarliga sedvänjan. Sedan 2007 har flera länder förbjudit sedvänjan och fler än 950 åtal har väckts.

– Vi arbetar för att detta juridiska skydd ska finnas överallt, sade Ban Ki-Moon.

Ban Ki-Moon uttryckte samtidigt sin uppskattning för alla de religiösa ledare i världen som engagerat sig i kampen mot sedvänjan. Hittills har fler än 110 000 läkare, sjuksköterskor och barnmorskor utbildats för att delta i kampen mot könsstympning. Enligt FN har finansieringen av de insatser som görs för att bekämpa kvinnlig omskärelse ökat drastiskt under de senaste tio åren.

Samtidigt skrev New York Times nyligen om att stympningen av flickor är ett ökande problem i Indonesien. I nästan alla länder där fenomenet förekommer hävdar dess förespråkare att det handlar om en religiös eller kulturell sedvänja som förekommit i flera generationer.

Rena Herdiyani, vice ordförande för den indonesiska ickestatliga organisationen Kalyanamitra, menar dock att det är en myt. Hon är engagerad i kampen mot fenomenet och anser att landets myndigheter måste åtala dem som genomför ingreppet.

-Många anser att den är en kulturell tradition och en islamisk plikt, men de kan inte ta fram några verser i Koranen som handlar om kvinnlig omskärelse, säger hon till New York Times.

Enligt Unicef har fler än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever i 30 olika länder i världen utsatts för någon form av omskärelse. Hälften av dessa bor i tre av världens länder – Egypten, Etiopien och Indonesien. Många flickor som blivit könsstympade blev det innan de hunnit fylla fem år.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *