Medier befarar nya tillslag inför valet i Uganda

Kampala, 160209 (IPS) – Ett stort antal ugandiska journalister har på senare tid gripits eller utsatts för olika former av trakasserier, uppger en lokal journalistorganisation. Inför det kommande presidentvalet befaras situationen förvärras ytterligare.

Tv-journalisten Enoch Matovu berättar för IPS om hur han blev skjuten av polisen i oktober förra året. Detta i samband med att han bevakade det valfusk som misstänks ha pågått i samband med att landets styrande parti Nationella motståndsrörelsen, NRM, höll partival.

-Jag sköts när jag utförde mitt jobb. Polisen hade slut på tårgas och började i stället skjuta, säger Enoch Matovu till IPS.

Han fick en skottskada i huvudet.

-Det var först när jag vaknade upp på sjukhuset som jag förstod vad som hade hänt, säger Enoch Matovu.

Sedan oktober förra året har över 40 ugandiska journalister gripits, misshandlats eller utsatts för andra former av övergrepp, berättar Robert Sempala vid den lokala journalistorganisationen HRNJ. Vid sidan av Enoch Matovu uppges dessutom ytterligare två journalister ha skjutits av polisen.

Den 18 februari ska det hållas presidentval i Uganda, ett val där den nuvarande presidenten Yoweri Museveni, 71, ännu en gång kommer att kandidera. Han har redan suttit vid makten i 30 års tid. Robert Sempala säger att risken är stor för att tillslagen mot pressen kommer att förvärras i samband med valet. Två andra kandidater som ställer upp i valet är Kizza Besigye och den tidigare premiärministern Amama Mbabazi. Enligt HRNJ är det främst journalister som uppmärksammat dessa kandidater som råkat illa ut.

I slutet av januari stängdes den privata radiostationen Endigyito FM ner, med hänvisning till att de inte betalat sina licensavgifter. Valarbetare inom Amama Mbabazis valkampanj uppger dock att presidentkandidatens intervju med radiokanalen bara två dagar tidigare hade blivit avbruten, i samband med att myndighetsföreträdare stormat in på redaktionen. Committee to Protect Journalists, CPJ, är en av flera internationella organisationer som kräver att radiostationen ska få återuppta sina sändningar.

Även Human Rights Watch, HRW, varnar för fler tillslag mot medierna i Uganda. I en rapport beskriver människorättsorganisationen hur framför allt radiojournalister på landsbygden utsätts för trakasserier och hot från myndigheterna. -Under det senaste decenniet har det stått helt klart att kränkningarna av pressfriheten har ökat i samband med val och i politiskt oroliga tider, säger Maria Burnett, som arbetar för HRW:s Afrikaavdelning, till IPS.

Situationen utanför huvudstaden Kampala påminner enligt henne om hur det såg ut inför valet 2011 – då situationen var mycket svår för journalister.

Även Robert Sempala vid HRNJ säger att journalister som verkar utanför huvudstaden löper större risk att utsättas för övergrepp. Men oavsett var i landet journalister utsätts för attacker så är det mycket ovanligt att förövarna ställs till svars. Enligt HRNJ har åtal endast väckts i ett fåtal fall.

Amy Fallon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *