Mediegrupper kräver ökat stöd mot våld

Paris, 160208 (IPS) – Världens regeringar måste förbättra skyddet för alla de journalister i världen som riskerar sitt liv när de utför sitt arbete. Det var budskapet från deltagarna vid en internationell konferens om säkerhetsfrågor för journalister som på fredagen hölls i Paris.

Vid mötet, som arrangerades i FN-organet Unescos regi, uttryckte många deltagare stor frustration över att så många journalister utsätts för våld när de försöker utföra sitt arbete.

-Fler och fler journalister har blivit måltavlor på en rad platser i världen, där de misshandlas, skjuts ner och dödas av pressfrihetens fiender – utan att någon straffas, sade Jim Boumelha, som är ordförande för Bryssel-baserade Internationella journalistfederationen, IFJ.

Han påpekade att antalet mediearbetare som utsätts för dödligt våld år har förblivit alldeles för högt.

– Internationella institutioner som FN måste agera för att tvinga regeringar att lägga större kraft på den säkerhetskris som medier och journalister står inför, sade Jim Boumelha.

Inför konferensen lanserade IFJ en rapport som slår fast att närmare 2 300 journalister och mediearbetare har dödats sedan 1990. I 95 procent av fallen har offren dödats i sina egna hemländer.

-Men världen uppmärksammar knappast dessa mord, så länge de inte drabbat välkända västerländska korrespondenter, sade Jim Boumelha.

Han menar att de risker som lokala journalister i många länder utsätts för aldrig har varit så stora som nu. Enligt IFJ är det inte i krigssituationer som det största antalet journalister dödas. I tre av fyra fall handlar det enligt IFJ i stället om regelrätta mord – utförda av exempelvis beväpnade män på motorcyklar.

Flera deltagare vid konferensen påpekade samtidigt att många gärningsmän kommer undan eftersom myndigheterna inte utreder fallen tillräckligt effektivt. Erik Bjerager, viceordförande för organisationen World Editors Forum, menar att världens regeringar, men också mediechefer och allmänhet, måste göra mer för att skydda mediearbetare.

Unescos generaldirektör Irina Bokova säger till IPS att de länder som låter mord på journalister förbli ostraffade måste ställas till svars av omvärlden. En av Unescos uppgifter är att verka för ett skydd av pressfriheten i världen, och organet brukar begära ut information från världens stater om hur de arbetar för att se till att de som begår brott mot journalister blir lagförda. Många länder väljer dock att inte besvara dessa frågor. I en rapport som Unesco lanserade förra året om pressfriheten i världen hade bara 42 procent av de länder som blivit tillfrågade valt att svara på frågorna.

Närmare 90 procent av de mord som begås på journalister i världen resulterat aldrig i några ordentliga åtal, enligt IFJ.

Organisationen Reportrar utan gränser förde vid konferensen fram ett förslag om att FN ska tillsätta en särskild representant som får i uppdrag att inför generalsekreteraren rapportera om säkerheten för journalister.

En koalition bestående av flera stora medier och journalistorganisationer, kallad A Culture of Safety Alliance, menar att det behövs nya riktlinjer som ska öka skyddet för världens alla frilansjournalister. Många deltagare påpekade att frilansjournalister ofta är extra sårbara – många arbetar för dåliga löner och saknar stöd från sina arbetsgivare i samband med krissituationer.

En av talarna vid konferensen var Diane Foley, mamma till den amerikanske journalisten James Foley, som kidnappades och sedan mördades av Islamiska staten 2014. Hon påpekade att familjen kände sig “oerhört ensam” när sonen blev kidnappad. James Foley arbetade som frilansjournalist och bevakade inbördeskriget i Syrien när han togs till fånga.

A. D. McKenzie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *